Carod demana a la Garriga un departament d’Afers Exteriors per equiparar Catalunya amb la resta de països

Un departament d’Afers Exteriors que equipari Catalunya amb la resta de països. És la proposta que ha llançat el vicepresident del govern, Josep Lluís Carod-Rovira aquest dimarts a la Garriga. El vicepresident participava en la lliçó inaugural de la Fundació Universtària Martí l’Humà.

El 9 Nou
20/10/2010

El vicepresident del Govern, Josep-Lluís Carod-Rovira, ha demanat aquest dimarts ‘equiparar’ Catalunya amb la resta de països amb la creació d’un Departament d’Afers Exteriors. Carod ha fet aquestes declaracions des de la Garriga, on ha pronunciat la conferència ‘La projecció de Catalunya al món’ com a lliçó inaugural del curs acadèmic 2010-2011 de la Fundació Universitària Martí l’Humà. Segons ha afegit, aquest departament hauria de tenir rang de conselleria i seria l’encarregada de defensar els interessos econòmics, socials, culturals i político- institucionals de Catalunya ‘arreu del món’.

Per Carod, el Govern ‘ha fet els passos indispensables per disposar d’una arquitectura institucional pròpia en l’àmbit d’exteriors’. Tot i això, ha avisat que s’ha d’anar més enllà: ‘El pròxim pas que ha de fer Catalunya és equiparar el nostre país a tots els altres amb la creació d’un Departament d’Exteriors, amb rang de conselleria, per promoure i defensar correctament els nostres interessos econòmics, socials, culturals i político-institucionals arreu del món’.

Pel vicepresident, ‘el món de Catalunya és tot el món’, per la qual cosa ‘cal una acció exterior que acompleixi amb la missió de fer de Catalunya un autèntic actor global que promou els seus valors i defensa els seus interessos’. ‘Mai serem reconeguts si no ens coneixen’, ha declarat.

Carod, a més, s’ha mostrat satisfet que ‘tots els partits seriosos de tradició democràtica que aspiren a governar Catalunya’ incloguin en les seves propostes electorals propostes específiques d’acció exterior: ‘Ens donen la raó’, ha precisat.

També ha avisat que ‘posar en risc la política internacional de Catalunya per un interès polític de curta volada, per un exercici de masoquisme nacional, per un provincianisme malentès que el que voldria és que Catalunya es tanqués en ella mateixa, és posar en risc la nostra prosperitat’.

El vicepresident ha criticat les veus que diuen que a Catalunya no li cal acció exterior i ha recordat l’enquesta del Centre d’Estudis d’Opinió del passat juliol: ‘Un 73’5% dels catalans enquestats deien que Catalunya havia de defensar els seus interessos al món’.

En aquest sentit, ha recordat el paper del programa Acció i l’obertura dels empresaris als mercats internacionals; el dels comitès territorials d’internacionalització; la presència dels municipis en xarxes d’ens locals; o fins i tot ha recordat la presència catalana a la Biennal de Venècia, els Catalan Days de Nova York o la Fira Expolangues de París, entre d’altres.

Carod ha recordat les polítiques d’exteriors d’anteriors governs, dels quals ha criticat que no articulessin institucionalment la vocació de presència exterior. A més, ha lamentat que fos ‘excessivament dependent d’una agenda presidencial voluntariosa però discontinua’.

Carod ha avisat que aconseguir una Catalunya global és un procés irreversible: ‘No hi ha més camí que aquest. Negar-se a reconèixer la realitat és com voler posar una porta amb pany i forrellat al bell mig del desert’. A més, ha avisat que ‘només des d’actituds retrògrades’ es pot negar el dret de Catalunya a sortir al món.

Finalment, ha avisat que Catalunya encara té molta tasca per fer. Ha precisat, per exemple, que les exportacions catalanes a països emergents com Brasil, Rússia, Índia i Xina només representen el 3,6% del total.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 73 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't