Dani Fernàndez, alcalde de Sant Esteve: “Volem tirar endavant la recollida de residus porta a porta”

Dani Fernández és pintor i escultor i, des de les passades eleccions municipals, alcalde de Sant Esteve de Palautordera per CiU gràcies al pacte amb ERC.

El 9 Nou
26/11/2015

Què hi fa un artista com vostè a l’alcaldia?
L’antic alcalde, en Salvador Cañellas, em va proposar entrar a l’Ajuntament com a regidor ara fa cinc anys. Em va agradar i el 2011 vaig presentar-me a les llistes. Estic aquí per fer coses pel poble i millorar-lo. Veus que el que proposes es va tirant endavant i això és el que t’atrau.

Sant Esteve és un poble bohemi?
Sí, bastant. Hi ha moltes companyies de titelles, hi ha gent de teatre i cinema, hi ha escriptors, diverses disciplines artístiques… Atrau l’artista perquè hi vingui a treballar. Segurament serà per l’entorn.

Com han anat els primers mesos?
Molt bé. Hem fet un molt bon equip, del qual estic molt content. No vull en cap cas personalitzar la figura de l’alcalde, sinó potenciar molt l’equip. Tots tenim la mateixa importància. Amb el pacte vam acordar que les sigles les deixaríem enrere. Hem cohesionat un equip potent i molt maco, en què cadascú ha agafat la regidoria que li corresponia i crec que darrere de cada regidoria hi ha un professional que s’hi pot dedicar i té experiència per portar-la. Més que les sigles, ens interessa l’equip i treballar pel poble.

Què destaca del seu equip?
Som un equip jove, hem començat molt forts i amb moltes ganes de treballar. Hem obert molts fronts, i encara que hi ha setmanes que estem col·lapsats de feina, tenim moltes ganes de tirar-los endavant.

Com van anar les negociacions per formar govern?
Es van plantejar totes les possibilitats, fins i tot ERC va oferir entrar tots tres a govern, però al final les dues opcions eren CiU amb ERC o CUP amb ERC.

Per què creu que ERC va apostar per vostès?
Penso que va agradar més el projecte o que quan vam seure ens vam entendre millor. A Sant Esteve ens coneixem tots, no penso que les sigles manessin molt, més que res, la gent. Amb ERC hem fet un bon equip, deixant les sigles enrere.

Quina relació tenen amb l’oposició, la CUP?
Està millorant respecte al que va passar abans de les eleccions. La veritat és que els estem fent partícips de moltes coses i la nostra intenció és que estiguin ben informats de totes les iniciatives que prenem, com també que formin part de les decisions.

Únicament té una dedicació de 28 hores setmanals.
M’hi dedico 24 hores diàries. Visc al costat de l’ajuntament i hi ha molta gent que em ve a veure a casa. No només fem l’horari que marca el pannell de l’Ajuntament, sinó que tenim moltes reunions a les tardes, molts fronts oberts i anem molt a Barcelona i a altres llocs per poder fer moltes coses.

Té temps per pintar?
Durant aquests mesos no he tingut temps. Primer vull assentar-me a l’Ajuntament i visualitzar-ho tot bé. Un cop ja estigui més instal·lat la ment ja em deixarà més tranquil per treballar amb la pintura.

Parlava de fronts, tenen algun projecte en ment?
Hi ha un projecte d’una caldera de biomassa per als edificis públics com són les escoles, l’ajuntament o l’institut. És un projecte que ens fa molta il·lusió.

Han comprat les cases de davant de l’ajuntament. Per a què?
Sí. Hem comprat les dues cases que són just davant de l’ajuntament. La intenció és fer-hi una plaça, que donaria continuïtat al carrer Major i s’uniria amb el parc. Tot plegat seria una gran zona de vianants que donaria més vida al carrer Major, amb un espai més obert.

Quin preu n’han pagat?
La casa de la cantonada ha costat 190.000 euros i la segona 95.000 euros. Tot plegat ho hem fet a través d’un crèdit subvencionat per la Diputació. Durant el darrer mandat no es van poder fer moltes coses per la manca de diners, però una de les coses que vam fer va ser sanejar els comptes. D’aquesta manera hem entrat en un ajuntament sanejat i que està en condicions de tirar projectes com aquest endavant.

Fa poc van arreglar el pàrquing de l’escola.
Sí, l’hem fet nou. L’hem fet amb una inclinació i un desguàs nou. Hi havia queixes perquè el pàrquing no estava en condicions i constantment s’hi feien bassals i a vegades l’entrada i la sortida de l’escola, eren bastant caòtiques.

Vostè va dir que calia descongestionar algun punt de recollida de residus.
Tenim problemes amb els contenidors soterrats i ja va ser un element important durant la campanya. Al municipi hi ha diversos punts de contenidors soterrats, com els de la plaça, que és un espai molt actiu de botigues, de gent que hi passa o d’activitats que es fan.

Com ho solucionaran?
La idea que tenim és liquidar-los. Hi ha un projecte sobre el qual hem començat a parlar i que ens agrada molt. La idea és fer recollida porta a porta. Ens engresca molt el projecte, però s’ha de fer molta pedagogia, explicar-ho molt bé i fer-ho a poc a poc.

Econòmicament ho han estudiat?
Estem fent números. És un projecte que encara el tenim molt verd. La gent que ha vingut a informar-nos ens està dient que a Europa s’aconsella que anem en aquesta direcció. Milà, per exemple, és una ciutat que utilitza el porta a porta i és una ciutat molt gran. A Catalunya a poc a poc s’està instaurant.

Tenen algun termini?
Voldríem instal·lar-ho al llarg del 2016. Tot plegat, per això, està en estudi.

Com van anar les prospeccions d’aigua de l’estiu?
Bé. Tot és correcte per iniciar el projecte de construcció del pou. La intenció era començar aquest any però com que fer aquest projecte és lent, serà de cara a l’any vinent. Enginyers i arquitectes que l’estan dissenyant hi estan treballant.

Amb aquest pou hi haurà garantia d’aigua?
El pou seria la garantia que hi hagi aigua al poble, sobretot durant l’estiu. La quantitat d’aigua a l’estiu és una cosa que ens preocupa.

En quina situació està l’herència d’un particular que van rebre per invertir en l’ensenyament musical?
L’herència que vam rebre estava composta de diners, accions i tres habitatges, un a Sant Esteve, un altre a Barcelona i un altre a Santa Maria de Palautordera. Actualment ja s’han venut tots tres; l’últim ha estat Can Pujolet, a Sant Esteve. Ara estem pendents de rebre els diners per part de l’administrador.

A què els destinaran?
Volem crear una fundació. Ara mateix hi ha tres persones, una de cada partit polític, que han creat una petita comissió per posar damunt la taula les idees per crear-la i saber com constituir-la.

Serà una escola de música?
Hi ha hagut rebombori perquè es deia que aquests diners es dedicarien a construir una escola física, i no és així. Hi ha un projecte per fer una escola de música, però potser anirem a buscar una subvenció per no gastar els diners de l’herència. L’herència és per donar beques, subvencionar bons mestres i crear un bon projecte d’ensenyament.

Tindrà un nou CAP Sant Esteve?
No, en principi. El que tenim està en condicions. Per la quantitat de població que som, està força bé. Ens han dit que no hi ha previsió de poder-se gastar diners en quatre o cinc anys.

Com va l’acord amb la policia de Palautordera?
Molt bé. El mantindrem perquè aquí tenim vigilants, no podem tenir policia local. En esdeveniments com les festes de tardor o la festa major s’avisa els policies de Palautordera i vénen a cobrir l’horari nocturn.

Han notat recuperació econòmica a l’Ajuntament?
Pel que es respira pel carrer i pel que un sent, sembla que sí. Pel que fa a llicències d’obra alguna va apareixent, tot i que no hi ha una crescuda brutal. Penso que si creixem ho farem a poc a poc, i això s’està notant, sense ser desmesurat.

LA PREGUNTA

Quina creu que serà la força més votada a les eleccions al Parlament?

En aquesta enquesta han votat 286 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't