Deu municipis ja compleixen l’objectiu de reciclar el 50% dels residus recollits fixat per al 2020

Deu municipis del Vallès Oriental ja van complir l’any passat l’objectiu de reciclar el 50% dels residus urbans recollits que marca la Unió Europea. A la llista, cal afegir-hi Castellterçol, ara a la comarca del Moianès, que també compleix aquest objectiu.


El 9 Nou
13/08/2016

Per ordre de més a menys percentatge de residus reciclats, compleixen l’objectiu Aiguafreda (82,82%), Martorelles (79,79%), Sant Antoni de Vilamajor (77,71%), Tagamanent (77,37%), Lliçà de Vall (69,04%), Figaró (59,3%), Sant Feliu de Codines (58,66%), Santa Eulàlia (58,22%), Campins (54,47%) i Fogars de Montclús (51,63%). A Castellterçol, el percentatge de recollida va quedar en el 75,02%, segons les dades de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) que va fer públiques el Departament de Territori i Sostenibilitat fa uns quants dies).

Fora dels municipis que ja compleixen, n’hi ha d’altres que es queden a les portes. Per exemple, Caldes, que recicla el 48,14% dels residus recollits. De fet, és el municipi amb més bones dades dels que tenen més habitants de la comarca. També estan a prop de complir Montseny, amb un 49,97%, i Granera, al Moianès, amb un 49,93%. Per sobre del 40%, hi ha deu municipis més. A banda de Caldes i Montseny, són Cànoves i Samalús, Cardedeu, Llinars, l’Ametlla, Sant Esteve de Palautordera, Sant Pere de Vilamajor i Santa Maria de Palautordera. Al Moianès, Sant Quirze Safaja també està per sobre del 40%, segons les dades de l’ARC.

El conjunt del Vallès Oriental queda encara lluny de l’objectiu del 50%. De fet, va tancar l’any 2015 amb un percentatge de recollida selectiva del 37,85%; per tant, més de 12% per sota de l’objectiu. És una xifra molt similar a la mitjana catalana. “Es pot dir que ho fem igual de bé o igual de malament que la resta de catalans”, assegura Joan Daví, president del Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Oriental. Per Daví, per poder assolir l’objectiu de reciclatge –ara ja el compleixen sis comarques catalanes, entre les quals el Moianès– cal “la implicació de la ciutadania”. També és important “la col·laboració dels ajuntaments”. En aquest sentit, Daví apunta el pes que hi poden jugar els criteris econòmics. “Una bona gestió és clau per poder mantenir els preus”, diu. D’una manera progressiva, els imports que paguen els ajuntaments per tractar el rebuig –el contingut dels contenidors grisos o verds, segons el municipi– a abocadors o plantes de cogeneració anirà en augment. “La idea que jo pago i ho llenço com vull s’ha d’acabar”.

Granollers i Mollet empenyen les xifres comarcals a la baixa perquè les dues ciutats principals del Vallès Oriental registren xifres per sota de la mitjana: un 29,29% i un 35,74%, respectivament. També queden per sota les Franqueses i Parets, que ronden el 31% en tots dos casos.

LES DADES I EL SISTEMA DE RECOLLIDA

Sis dels deu municipis que compleixen l’objectiu per a l’any 2020 de recollir de manera selectiva el 50% dels residus generats utilitzen el sistema de porta a porta. És a dir, la recollida –de totes o de part de les fraccions– es fa directament a les cases. Castellterçol també aplica aquest sistema. De fet, tots els municipis que fan porta a porta assoleixen l’objectiu europeu. A la llista de municipis amb el sistema porta a porta, s’hi afegirà abans de final d’any Sant Esteve.

En canvi, també compleixen sense fer el porta a porta Sant Feliu, Fogars, Montseny i Santa Eulàlia. Aquest darrer municipi havia aplicat durant diversos anys aquest model de recollida, però, en l’anterior mandat, es va decidir tornar a la recollida amb contenidors per reduir-ne els costos. Aquest fet, segons l’alcalde, Francesc Bonet, ajuda a mantenir unes bones xifres. “La gent va adoptar uns hàbits amb el porta a porta i molts no ho han deixat de fer”, diu. Tot i això, el percentatge de tones recollides de manera selectiva ha anat baixant.

Per Daví, el percentatge de recollida té a veure amb el sistema que es fa servir. “El porta a porta implica molta conscienciació i molta informació a la ciutadania”. Amb tot, és conscient que no es pot aplicar a tot arreu.

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 204 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't