Deulofeu: “Hem de tenir voluntat de capitalitat i atreure la gent de l’entorn”

Francesc Deulofeu (CiU) torna a l’alcaldia de Sant Celoni per segona vegada, després d’haver-hi estat durant el mandat 2007-2011.

El 9 Nou
23/07/2015

Porta un mes a l’alcaldia, quines coses ja ha pogut fer?
Vam reunir-nos amb el conseller de Territori, en Santi Vila. Volíem tenir clar l’inici de les obres de la rotonda de la porta de Llevant, que finalment començaran el mes de setembre. És una actuació molt necessària i molt demanada.

I pel que fa als temes del dia a dia, com ho porten?
La planificació és molt important. El dia a dia d’un ajuntament té moltes coses i les petites urgències diàries se’t poden menjar l’organització i planificació. Ens hem plantejat dedicar un temps a l’equip de govern i a l’estructura de l’ajuntament, per pensar a mig i llarg termini.

Faran canvis a l’equip directiu de l’Ajuntament?
No ens ho hem plantejat. Volem definir els objectius del mandat i els diferents projectes que han de dependre d’aquests objectius. Una vegada ho hàgim treballat amb els directors i tècnics, veurem si l’estructura organitzativa l’hem de modificar perquè s’adapti millor a la consecució d’aquests objectius.

S’ha trobat “marrons” a l’ajuntament de l’anterior govern?
El tema de la recollida d’escombraries. L’anterior govern ha estat tres anys donant llargues de si canviava o no el model de recollida pel porta a porta. Llavors van iniciar la modificació de l’emplaçament dels contenidors de residus el dilluns després d’eleccions i ho van deixar enllestit abans del ple d’investidura.

Què pensen fer?
En primer lloc recollir la informació. S’ha incrementat el nombre de contenidors de selectiva i s’ha disminuït el d’aportació a la resta però hi ha gent que ho té més lluny del que ho tenia fins ara. I se senten poc informats. Cal analitzar si això està representant un increment de la recollida selectiva i veure l’eficiència d’aquest nou model.

Té una dedicació del 90%, per què manté el 10% a la medicina?
Per mi la política és un parèntesi, ho vaig fer fa vuit anys i el resultat va ser tan positiu que el torno a repetir. Jo en aquell moment sabia que era un parèntesi, i així va ser, per tant la reincorporació a la meva feina va ser més fàcil. Al final el que hi poses són més hores de treball.

Treballa a l’hospital?
Sí, tinc un contracte amb l’hospital. Llavors hi ha la Germandat Sant Joan Baptista que és una mútua molt local on també hi faig visites.

Per tant, és treballador i president del Patronat de l’Hospital al mateix temps.
Assumeixo les responsabilitats de cada cosa. Ho vaig fer durant quatre anys i no representa cap problema. La meva activitat professional no és de gestió sinó d’atenció assistencial.
Canviarà alguna cosa en el Patronat o a la gestió de l’hospital?
Intentaré que les coses funcionin bé. L’objectiu és que l’hospital doni un bon servei i que els treballadors estiguin el més contents i reconeguts possible.

Ara hi ha pau social a l’hospital?
Sempre hi ha demandes de millora. Hem d’evitar que això representi un enfrontament, ha de ser un diàleg. Aquesta és la voluntat.

Es veu governant quatre anys amb minoria?
El que hem de fer és intentar gestionar la relació amb els altres grups i fomentar la transparència per arribar a acords que siguin positius per al municipi. Tots tenim la responsabilitat que les coses vagin bé, tots els grups, i la nostra és lligar els acords.

Veu possible assolir acords estables o puntuals?
Acords puntuals, sí. L’acord estable el tenim amb ERC i entenc que amb els altres grups seran puntuals.

Com està funcionant l’oficina de turisme?
Funciona bé. El turisme és un dels objectius que volem abordar al llarg d’aquest mandat. Hem de millorar el nostre espai públic com els accessos o les zones de vianants. Hem de fer que la gent que ens visiti gaudeixi de l’entorn, que sigui un lloc més agradable per passejar i ser-hi.

Pot concretar?
Millorar els accessos i les zones de vianants, hem d’agafar de referència el que han fet els veïns del carrer Major de Dalt, quant a la millora de l’ornamentació. Hem de generar aquests elements que facin que a la gent li vingui de gust venir.

Aquí també hi entra el Museu del Bosc?
És un element de divulgació i coneixement important en aquest projecte, un punt de referència de país i a escala europea.

Quines possibilitats hi ha perquè aquest projecte tiri endavant?
Aquest projecte té els elements que fan que pugui arribar a ser el que es planteja. Hi ha gent molt important treballant-hi com en Martí Boada o en Jorge Wagensberg. Tenim un projecte licitat que en aquests moments s’està redactant, un projecte arquitectònic que ens definirà com és l’espai. Amb això a la mà podem anar a Europa o a l’empresa privada a buscar finançament.

Quant calcula que costaria tot plegat?
Es parla d’uns 10 o 11 milions d’euros.

Quin impacte pot tenir aquest projecte al municipi?
Pot tenir impacte en llocs de treball directes, tot i que és difícil de quantificar en aquests moments. De ben segur que en tindrà a la consolidació de molts dels llocs de treball que en aquests moments ja existeixen com el comerç o la restauració.

El veurem construït durant aquest mandat?
A mi m’agradaria. Treballarem perquè sigui possible.

En el seu programa electoral parlava d’acostar Sant Celoni al bosc, a part del museu hi ha altres coses?
Hem de veure els agents que en aquests moments estan treballant al bosc, com les associacions de propietaris forestals, i veure com podem ajudar-los a potenciar aquest tipus d’activitat. També com ho podem fer a través de noves energies, com la biomassa, el turisme o organitzant rutes des del municipi.

Per què volen ser comarca al Baix Montseny?
Al final serem comarca si els diferents ajuntaments que configurem aquest entorn natural ho volem. La comarca del Baix Montseny ha estat damunt la taula de diferents plans d’ordenació territorial al llarg de la història.

Quin avantatge tindrien si fossin comarca?
El pes específic de població està en un altre sector amb uns interessos i tipologia de municipis diferents. Hi ha més municipis petits al Baix Montseny, més sector primari, i hi ha una voluntat d’ordenar-nos i estructurar-nos des d’aquí, que és diferent de la que hi ha, per exemple, a Mollet.

Amb què s’han sentit poc tinguts en compte?
Elements de divulgació turística o promoció econòmica. El pes que tenen altres municipis de més dimensió, fa que aquí arribin menys coses.

A part de la rotonda, durant aquest mandat tenen previst fer alguna cosa més?
Hi ha un projecte per part de la Generalitat, que encara no està aprovat, però això està damunt la taula i ens vam emplaçar a seguir treballant-hi. En aquests moments estem a les portes d’unes eleccions properes i és difícil tancar determinats compromisos o acords.

En quina situació es troba el nou centre de formació professional?
Ens van ensenyar el projecte, que està pràcticament tancat, i la voluntat és que l’aprovin i iniciï el procés de licitació. Començaria a funcionar a partir del 2017.

Està sanejat l’Ajuntament?
Sí. Ja el vam deixar sanejat el 2011 i ara mateix hi segueix. És un ajuntament que no ha hagut de fer plans econòmics perquè tingués dèficit.

Així el govern del PSC ha fet una feina correcta?
Penso que sí. Del 2007 al 2011 vam readaptar les finances municipals, ja que de cop i volta van desaparèixer 1,5 milions d’euros que s’obtenien regularment però la despesa era la mateixa. Per tant, havíem de reequilibrar de nou i ens va tocar ser més austers. Ells van heretar aquest model.

És ferma per vostè la recuperació econòmica?
Serà ferma en el moment que el ciutadà ho noti i l’atur disminueixi. La tendència és aquesta però cal que es consolidi i tornar als números que teníem abans de la crisi.

I a Sant Celoni ho detecteu?
Les xifres d’atur han disminuït i estan clarament per sota dels nombres que havíem tingut.

Revisaran el POUM durant aquest mandat?
El nou POUM, que l’hem d’engegar durant aquest mandat, ha d’estar precedit per un element com el pla estratègic, que ens defineixi com volem que sigui Sant Celoni a mig i llarg termini. La definició del que volem ens ajudarà a elaborar el POUM. L’engegarem en aquest mandat però és difícil dir si el tancarem o no.

Tenen intenció d’ampliar les zones de vianants?
No de manera immediata. En tot cas, això ho hauríem de vincular al POUM, amb el projecte estratègic on decidim cap on volem anar.

Es millorarà l’accés al Montseny?
No ha de ser dolent que la gent passi per dins el municipi, hem de trobar la manera que s’hi pugui quedar. Sant Celoni és un municipi amb voluntat de capitalitat i d’atraure la gent dels municipis del nostre entorn.

Es millorarà l’aparcament al municipi?
Hem de millorar la senyalització per informar als visitants on deixar el cotxe. Tenim dos aparcaments, darrere la Salle i a la Forestal, que estan infrautilitzats, sobretot el cap de setmana.

Estan resoltes les problemàtiques de la Policia Local?
El conflicte que es va generar està resolt. La incorporació d’un nou inspector i la policia de proximitat són un encert.

Pel que fa a l’habitatge social, seguiran amb la política d’adquirir pisos?
Tornarem a licitar la compra d’habitatge per poder-lo posar a lloguer per a situacions excepcionals i volem seguir incrementant els habitatges de lloguer assequible per donar resposta a aquestes situacions amb què ens trobem.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 492 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't