La Diputació compra el cartulari de Sant Miquel del Fai subhastat a Crhistie’s

El document és del segle XIV i pot tenir molta importància per conèixer detalls de l’activitat monàstica d’aquest temple

La Diputació de Barcelona ha comprat el cartulari del segle XIV pertanyent al monestir benedictí de Sant Miquel del Fai que se subhastava aquest dimecres a la casa Christie’s, a Londres. Segons la Diputació, aquest pot ser “un document de gran importància històrica per conèixer detalls de l’activitat monàstica d’aquest període i del domini patrimonial i registres legals del priorat”. La compra s’ha fet per un import de 41.737 euros.

La Diputació, que és propietària del conjunt de l’espai natural de Sant Miquel del Fai des de juny del 2017, ja havia anunciat la seva predisposició a participar a la subhasta i fer-se amb la propietat del document si aquest tenia un preu raonable, segons va avançar EL 9 NOU.

 

Segons consta en la documentació facilitada la sala Chistie’s, el document està escrit en llatí i es titula Capibrevium monasterii sancti michael de falho diocesis barchenon. Conté un índex de 51 comunitats religioses i laiques al voltant de Catalunya i noms de 342 individus esmentats en les cartes i actes de títol relatius al monestir. També hi ha una carta posterior afegida que ja està escrita en llengua catalana.

Jordí Martí: “Serà probablement la font més rica i amb major densitat d’informació sobre el monestir”

Segons les mateixes informacions, “no menys de nou notaris van ser els encarregats d’elaborar les cartes i actes de títol, els noms dels quals apareixen al llarg del manuscrit, precedits del seu segell, seguits per auctoritate regia per indicar que aquests eren homes a l’empara del rei d’Aragó, i no només els notaris catalans locals”.

També es comenta que “les cartes més antigues del cartulari semblen ser les dues datades del 1364, relatives als béns propietat de la família Viaplana, de Riells del Fai“.

Satisfets amb la compra

El president de la Diputació, Marc Castells, ha expressat la seva satisfacció per haver pogut adquirir aquest important document. “Tant bon punt vàrem tenir coneixement de l’existència d’aquesta peça de Sant Miquel del Fai, des de la Diputació en tant que administració pública i propietaris des de 2017 del conjunt monàstic, ens vàrem posar a treballar per tal de conèixer i vetllar per què una peça d’aquesta importància historiogràfica i patrimonial anés a parar a mans que en garantissin l’accés al seu estudi“, ha explicat.

“Serà probablement la font més rica i amb major densitat d’informació sobre el monestir, ens asseguren els experts, de gran valor donat que en el nostre entorn un document d’aquesta mena resulta poc freqüent. N’estem visiblement satisfets”, ha dit Jordi Martí, diputat de Presidència, Serveis Generals i Relacions amb la ciutat de Barcelona.

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 880 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't