Dues entitats denuncien les obres de connexió entre la dessaladora de Blanes i la potabilitzadora de Cardedeu

Les entitats Coordinadora per a la Salvaguarda del Montseny i l’Associació Naturalistes de la Selva i l’Alt Montseny, han denunciat les obres de connexió entre la dessaladora de Blanes i la potabilitzadora de Cardedeu. Creuen que els incompliments en l’obra han afectat espècies i espais protegits.

El 9 Nou
22/06/2010

La Coordinadora per a la Salvaguarda del Montseny i Orchis, Associació Naturalistes de la Selva i l’Alt Maresme, han denunciat les obres de connexió entre la dessaladora de Blanes (la Selva) i la potabilitzadora de Cardedeu a la Fiscalia de Medi Ambient de l’Audiència Territorial de Barcelona i al Departament de Medi Ambient i Habitatge ‘per les irregularitats i pels incompliments en l’execució de l’obra’ per part d’Aigües del Ter Llobregat (ATLL), l’Agència Catalana de l’Aigua i el propi Departament. Una actitud que creuen que ‘ha afectat greument a espècies i espais protegits de la Tordera’, afegeixen.

Segons aquestes entitats, les obres de connexió entre la planta dessaladora i l’estació de tractament del Ter s’estan realitzant per abastar d’aigua a la ciutat de Barcelona gràcies a la resolució del decret de sequera del període 2007-2008, ‘un decret que ja ha estat derogat, per la qual cosa les obres perden el caràcter d’urgència’.

També han precisat que ‘en cap cas’ es valora la necessitat o la conveniència del projecte de connexió, ‘però sí el traçat i la manera de fer-ho’ i les ‘greus irregularitats i mancances tant en la tramitació del projecte com en l’execució de les obres per part dels denunciats’. Segons els ecologistes, aquesta forma de realitzar el projecte ‘ha afectat greument i de manera innecessària als espais naturals protegits i a les espècies protegides del riu Tordera i a tots els espais protegits propers’. En aquest sentit, un dels representants d’Orchis, Javier Romera, ha explicat que ‘fa més de dos anys de l’inici de les obres i encara no s’ha fet cap tràmit mediambiental tot i passar per espais naturals i protegits’.

Entre d’altres, les entitats denuncien diversos aspectes de la tramitació del projecte, com ara la manca d’exposició pública, d’un traçat alternatiu, l’afectació d’espais i espècies protegides i fins i tot l’autorització per part del departament a l’inici de les obres ‘tot i conèixer el projecte, la seva tramitació, i el medi natural, espais naturals protegits i espècies vegetals i animals protegides afectades’.

Pel que fa a l’execució de les obres, s’avisa d’una manca d’un programa de vigilància ambiental de l’obra, l’afectació d’hàbitats d’interès comunitari, l’afectació d’espècies d’aus protegides en època reproductora, l’alteració de la dinàmica fluvial del riu, els abocaments de sediments sobre zones inundables i hàbitats d’interès comunitari amb flora i fauna protegida, entre d’altres.

L’aturada de les obres

Per tot plegat, les dues entitats demanen l’aturada immediata de les obres ‘fins que es tramiti correctament el projecte i es garanteixi la protecció dels valors naturals dels espais protegits’. A més, s’exigeix ‘que es depurin les responsabilitats necessàries per evitar casos similars i la correcta restauració dels espais naturals afectats fins al moment’.

Romera ha criticat que les empreses i l’administració ‘han estat jugant amb què ningú es queixava i podien fer el que volien’. També han lamentat que s’han posat en contacte amb els denunciats i, segons ell, no els hi ha fet cas. Finalment, ha precisat que el decret de sequera ‘diu que s’han d’agilitzar els tràmits, no saltar-se’ls’.

LA PREGUNTA

Creu que Pedro Sánchez ha de dimitir?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't