El pes industrial situa Lliçà de Vall com el municipi vallesà amb més PIB per habitant

Lliçà de Vall encapçala el rànquing comarca del producte interior brut per habitant, un registre que calcula la riquesa bruta generada en una població sense tenir en compte la redistribució posterior.

El 9 Nou
24/01/2016

És el resultat de l’elevat valor que aporta la destacada presència del sector industrial a la població. De fet, és el municipi en el qual hi ha més pes de l’aportació productiva de la indústria, que representa el 64% del valor de béns i serveis generats al municipi.
Amb poques excepcions, la indústria marca la diferència entre aportacions elevades o baixes de PIB per habitant. Una diferència molt constatable si es compara la distribució sectorial del valor afegit en el municipi amb més PIB per habitant (Lliçà de Vall, amb un 64%) amb el que en té menys (Sant Feliu de Codines, amb un 9% de pes de la indústria). També tenen un pes elevat del sector secundari el segon i el quart municipi amb més PIB per habitant, Parets i Montornès.

Les dades que ha fet públiques l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat) es refereixen a municipis de més de 5.000 habitants i corresponen a l’exercici de 2012. Representen la suma de tots els béns i serveis generats en el territori i per això no és equivalent amb la riquesa dels habitants. Ho exemplifica clarament el cas de Lliçà de Vall, que multiplica per dues vegades i mitja la mitjana catalana en generació de PIB per habitant, però que en canvi presenta paràmetres equivalents a la mateixa mitjana catalana en renda familiar disponible i passa del primer lloc al rànquing en PIB al cinquè en renda disponible.

Aquest contrast, el remarca l’alcalde de Lliçà de Vall, Josep Serra. “Aquestes dades no es veuen traduïdes ni en el pressupost municipal (que s’ha reduït un 50% en els últims anys) ni en la generació de feina per als residents al municipi”, explica. “El creixement industrial de Lliçà de Vall està vinculat a deslocalitzacions d’empreses que estaven en altres poblacions i que han arribat aquí però mantenint els treballadors que ja tenien originalment; per això, la indústria ha aportat poca feina als residents”, reflexiona.

Aquesta percepció de l’alcalde té un reflex numèric: tot i que Lliçà de Vall ofereix un contingent de llocs de treball que supera la població activa del municipi, gairebé 3.000 dels seus habitants té la seva feina fora de la població. “Cal plantejar fórmules per aconseguir que la presència industrial també es tradueixi en feina i riquesa per als treballadors”, apunta. En aquest sentit, els diferents grups polítics han fet els primers contactes per constituir una taula per l’ocupació en la qual es defineixin propostes per propiciar la contractació de residents al municipi. “L’Ajuntament té incentius per a la contractació, però dels diners pressupostats no se n’ha gastat res. Cal fer arribar a les empreses que aquests incentius existeixen i ens cal conèixer quines necessitats tenen les empreses”. Per això s’estudia la creació d’un Consell Industrial, a l’estil del que s’ha creat a Parets, per apropar el sector públic i el privat.

LA PREGUNTA

El Barça eliminarà el PSG a la Champions?

En aquesta enquesta han votat 288 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't