“El problema és que tenim 70 anys”

“Jo tenia 15 anys que ja munyia vaques de llet”, explica Josep Guinart, responsable amb el seu germà Felip de l’explotació ramadera de la masia de Can Ramis, a Marata.


El 9 Nou
25/11/2015

Després de 55 anys, aquest novembre deixaran de produir llet. De fet, aquest dimarts un ramader de Sant Pere de Vilamajor, a qui li han venut 48 animals, ja se’ls emportava de Can Ramis. La resta de vaques lleteres aniran a l’escorxador.

El final de l’activitat de producció de llet es produeix després que, a final de març, Danone, l’empresa que els comprava els 2.000 litres diaris que feien la setantena de vaques productives d’aquesta granja, els va comunicar que els renovava el contracte vuit mesos més –inicialment en proposaven sis– i que aquest seria l’últim acord. “El problema és que tenim més de 70 anys”, lamenta Guinart. Ell ja n’ha fet 70 i el seu germà, 72. La decisió de Danone “ha estat l’estocada” que els ha fet tancar. “Ja anàvem de cara a tancar, tot i que hauríem aguantat mentre haguéssim pogut i mentre els treballadors haguessin seguit”. Així s’acaba una relació comercial de 24 anys dels germans Guinart amb Danone, ara amb el centre de decisió a França. “M’ho van dir per telèfon. No van venir ni a parlar-ne en persona”, lamenta Josep Guinart. “Les coses han canviat molt. Ara som un número, no reconeixen ningú. El que em va fer més mal és el tracte. Aquesta gent ara no miren res”, diu aquest ramader que havia estat durant 19 anys president de l’associació de vaquers. Recorda fa anys quan anaven a la planta de Danone a Parets “un o dos cops l’any a negociar el preu de la llet” amb els responsables.

Actualment, a Can Ramis hi havia uns 250 caps de bestiar boví entre les vaques que produïen llet –una setantena– i les que estaven en alguna part del cicle productiu. Però n’havien arribat a tenir unes 400, amb unes 150 produint llet.

Ells no van buscar alternatives. “Però la gent que n’ha buscat tampoc n’ha trobat”, assegura. De moment, els germans Guinart mantindran l’explotació ramadera en funcionament perquè acabaran de “tancar el cicle” engreixant els vedells que tenen i fent criar les vedelles que han de parir per primera vegada, les braves.

Tot el procés pot durar un any o un any i mig més. “És la manera de mantenir els treballadors”, diu Josep Guinart. Després, decidiran què fan en funció de les ganes de continuar dels dos operaris que tenen contractats per tirar endavant l’explotació. Els seus fills no van voler seguir. “Han optat per una altra cosa i és molt respectable”, afirma Josep Guinart.

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 859 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't