El Vallès Oriental perd dos llocs en el rànquing comarcal de competitivitat

El Vallès Oriental és la novena comarca més competitiva de Catalunya.

El 9 Nou
16/07/2015

És una posició destacada, però inferior a la que ha mantingut en els últims dos anys, segons la síntesi d’indicadors de l’estudi que elabora anualment la patronal Adepg (representativa de les comarques del Penedès i del Garraf). El rànquing, que encapçalen el Barcelonès i el Vallès Occidental, deixa el Vallès Oriental en novena posició, perquè l’Alt Camp i Osona, que en l’informe anterior estaven per darrere, presenten ara millors registres en els paràmetres analitzats.

La comarca ha perdut posicions en el que era el principal element competitiu: la disponibilitat de sòl i espai per a activitat econòmica. Tradicionalment, el Vallès Oriental ocupava la segona posició, però l’anàlisi d’aquest any deixa la comarca en novena posició.

Una vegada més, la situació geogràfica juga a favor de la comarca, que presenta bons registres en accés a pols de desenvolupament i accés al mercat. Però aquesta bona situació geogràfica no es trasllada en la qualitat de les infraestructures. En aquest camp, el Vallès Oriental ocupa la 21a posició. És un dels motius de l’endarreriment de posicions del Vallès Oriental i també un dels motius de queixa dels representants empresarials. “No hi ha inversions importants en els últims anys, ni per al quart cinturó, ni per als laterals de la B-30 i encara hi ha pendents les possibilitats d’inversió vinculades al pla director del Circuit”, assenyala Joaquim Colom, director general de la Unió Empresarial Intersectorial.

Són infraestructures que la patronal considera pendents i que se sumen a un altre factor que tradicionalment ha incidit negativament en la competitivitat del Vallès Oriental: són els factors que l’estudi qualifica com sostenibilitat social i que fan referència a la taxa d’atur i, sobretot, al percentatge de treballadors amb contracte fix. En els últims anys, la nova contractació a la comarca ha tingut una taxa de temporalitat del 90%, generalment per sobre de la mitjana catalana. Els paràmetres de sostenibilitat social que recull l’informe situen el Vallès Oriental en la 30a posició entre les 41 comarques catalanes.

Un altre factor que repercuteix en la pèrdua de posicions en el rànquing de competitivitat és la qualificació dels treballadors i els recursos existents per a l’educació i la formació ocupacional. El Vallès ocupa la 20a posició.

En la llista d’aquest any, el Vallès obté les millors qualificacions en l’àmbit de la innovació i el desenvolupament tecnològic (7a posició), dos factors que tenen una relació estreta amb el pes important de les activitats industrials que hi ha al territori. També destaca l’avenç que es dóna respecte a l’any passat en la quantitat de noves empreses creades.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't