Frutos Secos Puig abandona l’activitat a les Franqueses

L’elaborador de la coneguda marca de fruits secs Tres Pins ha cessat definitivament l’activitat productiva de la planta situada al Pla del Ramassar, en terme de les Franqueses.

El 9 Nou
15/02/2016

Frutos Secos Puig deixa enrere una trajectòria gairebé centenària, arran de la dràstica caiguda de producció del seu principal article, els pinyons. Un dels propietaris de la companyia, Santi Puig, ho atribueix a una plaga que, des de fa set anys, afecta els pins pinyoners. Un insecte, la xinxa dels pins, xucla la sàvia de les pinyes i impedeix que es desenvolupin els pinyons. El resultat ha estat pèrdues de collita que en alguns punts han arribat a ser del 80%.

“Feia set anys que resistíem a aquesta plaga, però no s’ha trobat cap antídot i no es podia continuar amb produccions tan baixes”, explica Santi Puig. L’empresa, que havia començat a operar l’any 1917 –tot i que la constitució de la societat és de 1976– tenia actualment una plantilla de només 10 treballadors a les Franqueses. Segons Puig, aquests treballadors han estat recol·locats en altres empreses del grup o s’han acordat prejubilacions. El grup d’empreses vinculades a la família Puig és ampli, en sectors immobiliaris i industrials, i això ha possibilitat que hi hagi hagut recol·locacions.

L’empresa disposava d’altres plantes productives a Castella i Andalusia, que també quedaran inactives. Només quedarà una planta, a Portugal, que serà la que permetrà que la marca Tres Pins perduri, tot i que Santi Puig admet que la mateixa plaga que ha afectat la producció a l’Estat també s’està estenent a Portugal. La planta d’aquest país ja era la més àmplia que tenia Frutos Secos Puig, i això li permet de tenir capacitat per mantenir un cert grau de producció.

Puig lamenta que hi ha hagut poc suport de l’administració pel sector del pinyó, afectat en primer lloc per aquest insecte. “És un drama per al sector, perquè el resultat és que comprar pinyes tan seques era gairebé com comprar llenya”, explica gràficament el propietari de la firma. A més, el pinyó que s’estava produint era de menor qualitat que el que tradicionalment s’elaborava al mediterrani.

El sector ha estat afectat per altres problemàtiques, com la forta competència del producte asiàtic –principalment de la Xina i el Paquistan– que, si bé és menys gustós i de menor qualitat, té un preu molt competitiu.

Són factors que han afectat les vendes de la quasi centenària empresa de les Franqueses i alguns altres elaboradors. “Gairebé no queden empreses en el sector”, apunta Puig.

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 859 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't