KH Lloreda posa en marxa el magatzem robotitzat en què ha invertit nou milions d’euros

L’empresa KH Lloreda posa en funcionament el que es considera primer magatzem íntegrament robotitzat. Amb un equip de només tres persones per torn, el magatzem gestionarà fins a 7.000 palets. L’empresa ha destinat nou milions d’euros a un projecte que consolida la seva aposta per la innovació.


El 9 Nou
14/09/2010

L’empresa KH Lloreda, dedicada a fabricar productes de neteja, estrena aquesta setmana el seu nou magatzem íntegrament robotitzat situat a Canovelles. La instal·lació, que només requereix la supervisió de tres persones per poder funcionar, permetrà a la companyia internalitzar la part de la cadena de subministrament que fins ara realitzava un operador logístic subcontractat, reduir el temps de preparació de comandes i millorar la qualitat del producte final. Per fer-ho, la nau disposa de diversos robots especialitzats en tasques de ‘picking’ i de càrrega capaços de moure fins a 7.000 palets sense que intervinguin operaris. KH Lloreda ha invertit 9 MEUR en aquest projecte.

El nou magatzem és un projecte que va començar a gestar-se l’any 2006 quan els responsables d’aquesta companyia van proposar-se assumir la part de la cadena de subministrament que fins ara duia a terme una empresa subcontractada i millorar la qualitat de les comandes: ‘No volem treballar en coses que no aporten valor i creiem que les coses que poden fer les màquines han de dur-se a terme així’, comenta Daniel Lancho, director d’operacions de KH Lloreda que assegura que ‘tothom té por a invertir en el sector de la logística’.

El responsable d’operacions afirma que després d’analitzar el mercat i observar la forma en què treballen la resta de companyies van detectar que generalment es fa un ús ‘excessiu’ de mà d’obra i que la majoria d’empreses compten amb magatzems convencionals i processos molt estandaritzats: ‘El tema qualitat i preparacions amb errors segueix sent un dels cavalls de batalla del sector de l’emmagatzematge’, apunta el responsable d’operacions que assegura que KH Lloreda no volia que aquesta fos la tònica de la companyia.

Per tal de desenvolupar aquest projecte ha calgut la participació de més de 150 professionals externs que s’han encarregat de treballar en l’automatització dels processos i el disseny de robots capaços de dur a terme tasques complexes que fins ara feien operaris com la preparació de les comandes o la càrrega de camions.

‘Com que coneixíem algun proveïdor que es dedicava al sector de l’automoció van iniciar contactes per dissenyar un robot capaç de fer picking -preparació de palets mixtes o amb referències-‘, comenta Lancho que també explica que un dels principals problemes va aparèixer en el moment en què van proposar-se carregar els camions sense la intervenció dels operaris: ‘Hem fet una tria molt exigent’, comenta el director d’operacions que explica que aquest prototip es troba en un estat molt més avançat del que s’havien plantejat inicialment.

‘Amb la posada en marxa d’aquest magatzem es fa realitat una de les màximes de l’empresa: el primer a agafar el producte KH Lloreda amb les mans és el consumidor final’, apunta Lancho.

Per la seva banda, el director de la companyia, Josep Maria Lloreda, assegura que la posada en funcionament d’aquesta instal·lació automatitzada no implicarà una pèrdua de llocs de treball dintre de l’empresa, ja que fins ara aquest servei era extern, tot i això reconeix que han fet una aposta pel valor afegit i els professionals amb formació superior.

Sistema d’etiquetatge RFID

Aquest magatzem, a més, incorpora el sistema d’etiquetatge RFID que associa el contingut del palet a un número de contenidor. Una etiqueta amb aquesta informació es col·loca a cada caixa de producte acabat de forma que passa la resta del procés de paletitzat totalment identificada. Al mateix temps el sistema disposa d’unes antenes RFID que permeten identificar l’inici i el final d’un palet.

La nau, de 1.772 metres quadrats, permet emmagatzemar i moure 7.000 palets sense la intervenció de cap operari. Per funcionar la instal·lació només necessita la supervisió de tres operaris per torn.

Automatització en la càrrega de palets

L’operari de KH Lloreda assigna la sortida dels palets d’un producte a un moll de càrrega dotat d’unes antenes RFID. El sistema rep la senyal que indica l’inici i el final de càrrega i procedeix a la lectura dels palets que conformen la càrrega del vehicle mitjançant les antenes del moll. Un cop finalitzada la càrrega física del material, s’inicia el procés d’impressió de documents i del missatge de preavís al magatzem de l’entrada.

KH Lloreda disposa de dos vehicles equipats amb un sistema de càrrega i descàrrega automàtic que consisteix en uns equips de cadenes que un cop acoblats als molls de fàbrica o magatzem passen a formar part del conjunt fent possible l’entrada i la sortida automàtica dels palets.

Un cop en el magatzem el camió es posiciona en el moll automàtic i comença el procés de recepció. Al formar el camió i els molls un únic conjunt, l’extracció dels 32 palets es realitza en un temps inferior als 90 segons.

Per fer la preparació del Picking, a la planta superior del magatzem s’ha desenvolupat un robot a mida que es capaç de confeccionar palets mixtos de forma automàtica: ‘A banda dels moviments també li hem introduït ordres perquè actuï com ho faria una persona’, comenta Carlos Barberà, cap de trànsit, que explica que el robot analitza la càrrega de treball, avalua les línies de comanda, determina l’ordre adequat de la preparació generant de la forma més òptima els palets sol·licitats.

Un cop acabat el palet es duu a terme la captura de les etiquetes amb la unitat lectora RDID i s’associa el contingut a un nou número de contenidor. ‘Els robots també compten amb diverses càmeres, entre elles una de visió làser i una en tres dimensions’, comenta Barberà.

L’empresa KH Lloreda és una companyia familiar coneguda pel seu producte estrella, el KH7 desengreixant. La companyia compta amb una plantilla de 82 treballadors, el 62% dels quals té carrera universitària. KH Lloreda va facturar 33,3 MEUR l’any 2009 i preveu obtenir 36,7 MEUR aquest 2010. La quota de mercat de la companyia és del 62%.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't