La descoordinació dels agents afebleix l’impuls econòmic al Vallès

La descoordinació entre agents econòmics, públics i privats s’apunta com un dels frens a l’impuls d’iniciatives de millora econòmica al Vallès Oriental.

El 9 Nou
30/03/2015

És una de les conclusions de l’estudi Especialitzacions productives al Vallès Oriental que l’empresa Activa Prospect ha elaborat per encàrrec del Consell Comarcal per analitzar les potencialitats del teixit empresarial de la comarca i analitzar els instruments de desenvolupament local desplegats fins ara. L’informe es presenta públicament aquest dilluns.

“La manca de formació universitària o d’infraestructures científicotècniques i el fracàs d’algunes de les iniciatives impulsades en aquest àmbit es consideren resultat de la descoordinació entre els diferents agents de la comarca”, assenyala l’estudi, que ho atribueix a “les divisions i la manca de lideratge indiscutible”. Per això, els redactors de l’informe apunten la necessitat de “fomentar l’ordenació dels serveis de promoció econòmica”. La dispersió d’aquests serveis hauria donat peu o bé a l’impuls d’iniciatives o bé massa extenses o bé massa reduïdes que impossibiliten l’obtenció de resultats permanents.

Aquest diagnòstic té excepcions, i s’estan consolidant en els últims anys. La creació d’entitats com l’Eix de la Riera de Caldes i, amb menor grau de definició, de l’Àmbit B30 i l’Eix de la C17 apunten nous patrons de relació que depassen l’àmbit estrictament comarcal, però que dibuixen una voluntat de superar enfocaments localistes. Tot i així, l’estudi assenyala la necessitat de crear òrgans únics de representació comarcal per recollir més resultats que els aconseguits fins ara en àmbits com la promoció universitària.

L’informe fa especial incidència en la qualificació professional baixa de la mà d’obra de la comarca, amb menys titulats superiors que la mitjana catalana, poc coneixement d’idiomes estrangers, poca presència de la Formació Professional i, sobretot, la gairebé nul·la possibilitat de cursar cap mena d’estudi universitari. També hi ha una menor presència de centres de suport a la innovació i, contra el que assenyalaria la important presència d’empreses líders en determinats sectors, poc desenvolupament de serveis de suport empresarial. Són mancances que es compensen amb la bona disponibilitat de sòl, la situació geogràfica i les infraestructures.

MAPA PER IDENTIFICAR ESPECIALITATS PRODUCTIVES

El criteri geogràfic fonamentava la divisió territorial de la comarca en els vells pactes territorials per l’ocupació. S’identificaven tres zones (mercat de treball de Granollers, Baix Vallès i Baix Montseny), amb unes connexions socials clares en tots els casos. La proposta que recull l’estudi varia aquesta distribució i amplia els àmbits d’actuació, sota criteris que sumen aquesta relació i proximitat amb el comportament productiu.

Per això s’assenyalen les zones de Granollers-Congost, el Baix Montseny, la Riera de Caldes, el Tenes-Congost i el Moianès, amb una distribució que també recull municipis de fora de la comarca, però amb similituds productives que afavoririen l’establiment d’estratègies de potenciació de l’activitat.

La zona de Granollers-Congost destaca pel pes de la indústria tèxtil-química, el metall i l’automoció, uns sectors similars als del Baix Vallès. A la Riera de Caldes s’hi afegeix el sector logístic (que s’apunta com una gran oportunitat per a tot el Vallès), mentre que el Moianès destaca pel pes de l’agroindústria.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 116 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't