L’empresariat dels dos vallesos s’uneix per reivindicar-se com a motor econòmic i per reclamar bones infraestructures

Reivindicar unes infraestructures dignes d’un territori -el que sumen del Vallès Oriental i el Vallès Occidental-, de gran importància en l’economia catalana. És un dels objectius de la plataforma FEM Vallès, que s’ha constituït aquest divendres.

El 9 Nou
04/03/2011

Fem Vallès està formada per les patronals Cecot, el Consell Intersectorial d’Empresaris (CIESC), la Unió Empresarial Intersectorial-Cercle d’Empresaris (UEI), i l’associació de professionals Via Vallès.

L’entitat pretèn ser un ‘lobby en positiu’ que entra en el debat sobre el territori i la mobilitat en una zona que aplega 1,3 milions d’habitants i que representa el 29,1% de l’ocupació industrial total del país.

La plataforma constata que la importància del Vallès no s’ha vist reflectida de manera equànime per les inversions públiques en infraectructures, fruit d’una manca de planificació territorial que, segons FEM Vallès, dificulten la ‘mobilitat interterritorial’, la ‘qualitat de vida’ de les persones que hi resideixen -i que augmenten cada mitjana en 35.000 habitants de mitjana-, i l’eficiència dels sectors productius. En aquest sentit, el president de l’UEI i representant dins la plataforma dels empresaris de Granollers i la seva àrea d’influència, Juan Pedro Pirretas, ha assenyalat que ‘el Vallès té moltes necessitats i mancances d’infraestructures’, les quals ‘minven la capacitat productiva’, de la zona.

Segons els seus impulsors, la plataforma pretén ser un ‘lobby en positiu’ per motivar el debat i també per millorar aquesta situació, tenint en compte també les necessitats de la ciutadania. ‘Ens preocupa el model d’ocupació del territori i la distribució d’usos’, ha assenyalat el president de Cecot, Antoni Abad. ‘No només pensar en el futur de generar ocupació o més teixit empresarial o més exportacions, sinó en les persones que també viuen en aquest territori’, ha afegit fent menció d’equipaments de lleure, esportius o zones residencials.

Per la seva banda, Josep Casas, president de CIESC ha destacat que és la primera vegada que ‘institucions patronals’ endeguen un ‘projecte en comú’, que no tanca les portes a noves i futures incorporacions. Una plataforma que no només compta amb la patronat sinó amb la representació de l’associació Via Vallès.

L’entitat, presidida per Joan Saborido, ha estat inspiradora de FEM Vallès. Es va crear fa gairebé dos anys amb l’objectiu de proposar mesures per tal d’estructurar la mobilitat als dos vallesos en funció d’un concepte anomenat ‘sis polaritats’ i que divideix el territori en les tres grans ciutats històriques -Sabadell, Terrassa i Granollers-, i els tres nuclis emergents, com Sant Cugat del Vallès i Rubí, Cerdanyola del Vallès i Mollet del Vallès.

Saborido ha destacat el fet ‘sorprenent’ que hagi estat l’empresariat el col·lectiu més interessat en seguir aquesta filosofia. També ha fet el símil de descriure metafòricament Barcelona com una ‘botiga de disseny’ en la qual el Vallès significa ‘la fàbrica i el magatzem d’aquesta botiga’. ‘Volem que la gent que conegui Barcelona trobi en el Vallès aquest magatzem net, polit i ordenat, amb gent orgullosa de fabricar productes per l’aparador d’aquesta botiga’ ha raonat.

Entre les primeres actuacions de FEM Vallès hi ha la presentació, abans de l’estiu, d’un exhaustiu estudi encarregat a la Facultat d’Econòmiques de la Universitat de Barcelona (UB) i elaborat Joaquim Solà i Montserrat Termes sobre la importància econòmica i empresarial. També s’ha previst a la seu del Cecot una conferència pel 24 de maig a càrrec de l’economista Joan Trullén sobre la oportunitat històrica que suposa la ‘reindustrialització’ del Vallès.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 127 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't