L’estada ha portat aquests professionals a Caldes, on l’empresa té centralitzada la recerca i producció de tòfona negra.
L’empresa es dedica a la recerca, el desenvolupament i la comercialització de tecnologies i productes per al cultiu de bolets silvestres i, amb els biòlegs Marcos Morcillo, Mònica Sánchez i Xavier Vilanova (que havia estat regidor a Caldes i és director tècnic de l’empresa) al capdavant, s’ha convertit en un dels líders estatals del sector i un dels operadors internacionals més destacats.
La firma té arrels i estructura al Vallès Oriental. A l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), situat a la Torre Marimon de Caldes, hi ha centralitzat des de fa quatre anys la producció de planta amb tòfona negra i a Sant Antoni de Vilamajor disposa d’un altre viver dedicat al cultiu de bolets en pins rovelloners i a les tòfones que no són negres.
La comitiva internacional ha visitat, entre d’altres, el viver situat a Caldes –població on també van ser rebuts a l’Ajuntament–, han conegut diferents indústries de processat i distribució i han tastat dos menús amb tòfona a restaurants d’estrella Michelin. Finalment, han visitat plantacions a Terol i empreses relacionades amb al món de la tòfona.
L’alt valor culinari de la tòfona és un dels trets destacats de la dedicació de l’empresa al sector de la micologia. Marc Morcillo, director de la companyia, va exposar aquesta vocació davant les autoritats locals durant la visita a l’Ajuntament de Caldes.
L’empresa manté la presència al municipi i a la comarca, malgrat no ser una de les zones de més producció. “Catalunya no és la zona de l’Estat on més se’n planten. A Terol des de fa 25 anys hi ha un boom de plantació d’arbres tofoners, gràcies als ajuts públics”, apunta Xavier Vilanova, de Caldes. El tret diferencial de Micofa és que han estat “pioners en la tecnificació del cultiu i el seu control amb paràmetres científics”, afegeix. L’empresa, fundada el 1989, té una notable presència internacional.
{{ comment.text }}