Una enginyeria de l’Ametlla idea una dessaladora amb energia solar

L’illa de Pulau Larapan, al nord-est de Borneo (Malàisia), pal·liarà els greus problemes de subministrament d’aigua potable que pateix gràcies a la primera dessaladora d’aigua de mar alimentada per energia solar.


El 9 Nou
21/06/2013

És un projecte català d’enginyeria, que ha tingut una parada significativa a l’Ametlla, on l’empresa Ecosol Ingeniería ha resolt un dels principals reptes: l’aportació d’energia solar per a una instal·lació que té un consum molt elevat.

Les plantes dessaladores són relativament freqüents, però o bé no funcionen amb energia solar o, si ho fan, no tenen la capacitat per generar 12.000 litres d’aigua diaris (suficients, en aquest cas, per proveir d’aigua de boca el miler llarg de residents a la petita illa malàisia). Per aconseguir el subministrament constant, la planta ofereix la doble possibilitat de generar la pròpia energia a través d’unes plaques solars de màxima eficiència (que funcionaran a ple rendiment durant cinc hores al dia) o de la xarxa dels generadors de l’illa, en hores sense insolació. “El consum és elevat, perquè cal molta pressió per dessalar l’aigua de mar (tres vegades més que la necessària per potabilitzar aigua dolça)”.

El projecte resol altres reptes, com l’absència d’agents químics en el tractament de l’aigua (el procés d’osmosi genera clor provinent dels mateixos agents químics de l’aigua per fer la depuració).
El projecte respon a un encàrrec d’una fundació que impulsa el primer ministre malaisi per subministrar aigua potable a illes del país que fins ara no en tenen, com és el cas de Pulau Larapan. Un grup d’enginyeries catalanes, sota el paraigües de la marca Optima Renovables –amb seu a Terrassa–, desenvolupa projectes vinculats amb l’ús d’energies renovables i el medi ambient. Entre aquests productes hi ha les potabilitzadores d’aigua, conegudes com H2Optima, una de les instal·lacions de la qual és la que ara s’implantarà a Malàisia.

“Aquest projecte ens obre altres oportunitats, i ja ens ha arribat l’interès d’alguns països, com Xile, Colòmbia i alguns països asiàtics”, explica el responsable director general d’Ecosol Ingeniería, Daniel Maretta.

Entre les aplicacions que ha tingut fins ara el sistema també destaquen projectes amb contingut humanitari, com un equip de potabilització d’aigua per a un orfenat d’Haití, posterior al terratrèmol que va afectar aquell país, segons explica el director tècnic d’Optima Renovables, Jordi Serrahima. Una planta més petita també permet dessalar aigua per convertir-la posteriorment en gel per als pescadors de la illa Fuente, a Colòmbia. “Hi ha moviment, i som presents en 40 països”, afirma Serrahima.

A més de grans subministraments, els equips estan preparats per a altres possibilitats. Serrahima cita els ports esportius (al Masnou ja disposen d’un equip) i hotels de costa, situats en zones on els aqüífers hagin quedat excessivament salinitzats.

El desenvolupament d’aquest projecte ha comportat inversions per valor d’un milió d’euros. El CDTI hi ha col·laborat amb 300.000 euros.

LA PREGUNTA

El Barça eliminarà el PSG a la Champions?

En aquesta enquesta han votat 179 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't