Una quarantena d’usuaris impulsen el Banc del Temps de Sant Celoni

Una quarantena d’usuaris formen part del Banc del Temps de Sant Celoni, que s’ha posat en marxa recentment. És un banc sense moneda, en què els usuaris intercanvien un temps que es valora de manera igualitària sigui quin sigui el servei que s’ofereix.

El 9 Nou
04/05/2014

Al mateix temps, els impulsors de la iniciativa volen convertir aquest projecte en una forma d’ampliar la xarxa social dins del municipi.
La iniciativa ha guanyat usuaris amb rapidesa des que, al mes de gener, es va constituir formalment amb la instauració d’un seguit de trobades periòdiques a La Clau, una associació que aplega diferents iniciatives socials i culturals al municipi.

Els usuaris del Banc del Temps es reuneixen al local d’aquesta associació al carrer Alguersuari, tots els dimarts i, en aquestes trobades, organitzen els intercanvis i també un seguit d’activitats obertes a tothom per reforçar els lligams de comunitat entre els residents al municipi, com la sortida que farà aquest mateix diumenge a la font dels Enamorats a Palautordera. També hi ha una trobada mensual més àmplia els primers divendres de cada mes, oberta a tothom, i en la qual es presenten les ofertes i les demandes de serveis.

La filosofia del Banc del Temps parteix d’un principi d’igualtat: el temps es valora per igual independentment del servei que s’ofereixi i la capacitació de cada usuari. Els serveis que formen part d’aquesta xarxa d’intercanvis són diversos. Des de l’arranjament d’avaries a les llars fins al massatge amb un fisioterapeuta. “Les demandes són diverses, hi pot haver qui estigui necessitat d’ajuda per desmuntar mobles fins a arquitectes que ofereixen els seus coneixements, advocats a qui fer consultes o persones que assessoren sobre com fer un hort”, explica Mentxu da Vinci, una de les impulsores del Banc del Temps a Sant Celoni.

La iniciativa parteix del coneixement d’altres experiències similars, com la del barri de Gràcia a Barcelona, de la qual provenen dos dels impulsors del projecte. Tot i mantenir certa relació amb altres bancs del temps, la vocació d’aquesta iniciativa és marcadament local. “És interessant que els serveis que s’ofereixen estiguin a prop”, assenyala Da Vinci. A la comarca existeixen amb més o menys arrelament altres bancs del temps, com els de Granollers o Cardedeu.

El projecte té voluntat de créixer en els mesos vinents i arribar al centenar d’usuaris. “A més dels serveis que s’obtenen, aquesta és una forma d’eixamplar la xarxa de coneguts, i una manera de fer poble”, destaquen els impulsors de la iniciativa. Amb aquest centenar d’usuaris, el Banc del Temps de Sant Celoni estaria més a prop de consolidar-se com una iniciativa àmplia al servei dels ciutadans de la població.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 129 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't