El Consorci vol que les deixalleries tinguin un paper actiu per donar un nou ús als residus

El Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Oriental aposta per redefinir el funcionament de la xarxa de deixalleries de la comarca.

El 9 Nou
12/05/2016

La idea és que deixin de ser “un cementiri” de residus i es converteixin en un actor per donar un segon ús als materials que hi arriben i per ajudar els usuaris a recuperar determinats materials. Ho va apuntar Joan Daví, president d’aquest consorci i regidor a Mollet, en una jornada sobre residus que es va fer al Museu La Tela de Granollers.

La idea és que deixin de ser un lloc on la gent només hi va per deixar allò que ja no vol, sinó que també puguin trobar materials ja utilitzats però que estan en bon estat i que els poden ser útils. Segons Daví, el funcionament actual de les deixalleries obeeix més a “un concepte dels anys vuitanta i noranta”. “Ara la gent no llença tant”, va recordar. Josep Maria Tost, director de l’Agència de Residus de Catalunya, va coincidir en la necessitat de “transformar” l’espai de les deixalleries perquè permetin “donar una nova oportunitat” a molts dels objectes que hi arriben. En aquest sentit, va apuntar la possibilitat de convertir-les en un espai de formació per fer talles d’autoreparació o de reutilització. “Cal parlar del residu com un element de valor en l’economia circular”, va dir. La redefinició de l’activitat de les deixalleries és un dels projectes que es plantegen des del Consorci de Residus per aquest mandat.

Amb tot, el Consorci del Besòs ja té en marxa un projecte per tornar al mercat aquells materials que arriben a les deixalleries i que estan en bon estat. És el projecte RNova, on participen diverses entitats del Vallès Oriental que treballen amb persones amb risc d’exclusió. A través d’un projecte d’inclusió laboral, entitats com Apadis, de les Franqueses; Dimas, de Granollers; la Fundació Acció Baix Montseny, de Sant Celoni, o El Trencadís-Grup Dem, de Montmeló, recuperen i comercialitzen objectes en bon estat que la gent llença. Això els genera una activitat laboral (reparació, neteja…) i, al mateix temps, els permet obtenir uns ingressos amb la venda. Part dels beneficis van al Consorci de Residus que els dóna el Fons Català d’Ajuda al Desenvolupament. Aquestes quatre entitats van presentar la seva vinculació amb el projecte RNova en una de les taules rodones que es van fer dijous passat a La Tela.
De fet, un dels objectius de la jornada va ser generar un punt de trobada perquè els ajuntaments, empreses i entitats poguessin compartir experiències al voltant de la gestió dels residus. Per exemple, Sant Antoni va parlar del seu model de recollida porta a porta; Montmeló, del sistema de contenidors amb càrrega lateral, i Martorelles, de la recollida selectiva.

En la seva intervenció, l’alcalde de Granollers, Josep Mayoral, va destacar el paper que ha de tenir el món local en la gestió dels residus. “El futur ambiental està en mans dels ciutadans a partir d’una bona gestió dels residus a casa”, va afirmar en l’obertura de la jornada.

LA PREGUNTA

Creu que Pedro Sánchez ha de dimitir?

En aquesta enquesta han votat 56 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't