El govern limita l’aplicació de la taxa a bancs i immobiliàries amb pisos buits a cinc pobles

La nova taxa que el govern català vol aplicar a entitats financeres i promotores immobiliàries que tenen pisos buits per esperonar el lloguer s’aplicarà a només cinc municipis del Vallès Oriental. Són Granollers, Mollet, les Franqueses, Canovelles i Montornès.

El 9 Nou
29/04/2013

Tots cinc formen part de la llista de 70 municipis d’arreu de Catalunya on, segons el Departament de Territori i Sostenibilitat, hi ha acreditada una demanda d’habitatges de lloguer que, per tant, justifica l’aplicació d’aquesta taxa. La llista inicial de 70 municipis s’anirà revisant cada any en funció de la demanda d’habitatge de lloguer.

Segons va explicar el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, aquest dimecres al Parlament, la taxa “no té una vocació recaptatòria”. “Volem estimular els contractes de lloguer. És una mesura inclosa dins d’un marc més ampli de mesures”. Per Vila, “és insostenible tenir un parc de 80.000 habitatges nous i buits a Catalunya en mans de constructores o entitats financeres i, al mateix temps, 25.000 famílies que han patit un desnonament”. El govern encara no ha concretat la quantitat econòmica que espera recollir amb aquesta taxa.

Segons va detallar Vila, la taxa només s’aplicarà a habitatges que fa més de dos anys que estan tancats. A més, “només gravarà persones jurídiques. No persones físiques. Cap propietari particular s’ha de veure afectat per aquesta taxa”, va dir. També va afirmar que es preveuen excepcions per a aquells habitatges destinats a lloguer social o aquells que es posin en mans dels ajuntaments.

Al Vallès Oriental, hi ha 3.682 habitatges de nova construcció que estan buits. Això vol dir que, per cada mil habitants, hi ha 9,1 pisos i cases pendents de ser estrenats. Són dades del primer cens d’habitatges nous pendents de vendre que va fer el Departament de Territori i Sostenibilitat en col·laboració amb el deganat dels Registradors de la Propietat i Mercantils de Catalunya. El treball va analitzar les dades recollides entre els anys 2007 i 2012.

A Granollers, hi ha 869 habitatges buits. Aquesta xifra representa el 23% del conjunt de la comarca i una ràtio de 14 pisos buits per cada miler d’habitants. L’estoc habitatges a la capital de comarca i al conjunt del Vallès Oriental és més elevat del que es registra a la primera corona metropolitana, bàsicament al Barcelonès, al Baix Llobregat i al Vallès Occidental. En canvi, les dades són força inferiors a territoris més allunyats com poden ser l’Alt Penedès, Osona o el Garraf –i les seves capitals–, on la proporció d’habitatges pendents de vendre’s és més elevat.

Aquest important estoc d’habitatges contrasta amb el fet que les 33 entitats financeres que participen al Fons Social d’Habitatges de Lloguer que ha impulsat el govern espanyol només hagin posat una trentena de pisos a preus socials a disposició dels seus clients al conjunt de la comarca. La majoria d’aquests es reparteixen entre Granollers i Mollet. En el cas del Vallès Oriental, el BBVA és l’entitat que aporta més pisos. Alguns ajuntaments i la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca consideren que aquesta xifra és massa baixa per donar sortida a les necessitats reals.

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 893 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't