El lutier de Sant Sebastià

Arribar a Sant Sebastià de Montmajor, un petit poble que depèn de Caldesi que va formar-se a l’altra banda del Farell, sempre és una experiència agradable tant per l’església romànica que el presideix, com per l’entorn natural que l’envolta, com per les poques persones que hi viuen i hi treballen.

El 9 Nou
03/04/2014

Una d’elles, Josep Anton Caparrós, constructor d’instruments de corda. És el lutier de Sant Sebastià de Montmajor.

Caparrós i la seva esposa, Anna Moreno, cuinera del restaurant La Rectoria i alcaldessa pedània d’aquest poblet de només nou habitants a l’hivern, van traslladar-se a Sant Sebastià de Montmajor buscant tranquil·litat ara fa 10 anys. Es van vendre l’empresa que tenien a Palau-solità i Plegamans i es van instal·lar a l’antiga rectoria de l’església per viure i per treballar.

Josep Anton Caparrós va aclimatar-se al nou lloc, però al cap d’un temps va tornar a sentir la crida de la fusta, el sector en què sempre havia treballat de jove, en un taller artesà de Gràcia, a Barcelona, i després a la seva empresa de Palau, on fabricaven cadires artesanes estil Lluís XIV i moble anglès de fusta massissa.

Coneixia un mestre lutier de Sabadell i durant quatre anys en va rebre classes fins que va aprendre l’ofici al qual ara es dedica tant per afició com professionalment. Entre els instruments, es va especialitzar en els de corda medievals que es fan servir per a música tradicional i també en la flauta nativa americana. Des que s’hi dedica ja ha fet unes 35 peces de corda entre salteris, rabells i espinetes, i una trentena de flautes.

Darrerament també restaura instruments antics, com una còpia exacta d’un violí Stradivarius que va aconseguir als Encants de Barcelona. És justament en aquest mercat de trastos vells on compra mobles antics, de més de 50 anys, per treure la fusta per fer els instruments. La fusta amb què treballa ha de ser seca i així ho aconsegueix. Treballa amb pi, freixe, bedoll, noguera, cirerer, castanyer… que va transformant a poc a poc en instruments que posa a la venda o que li encarreguen. I hi dedica totes les hores que pot. La tranquil·litat l’acompanya i també la seva gran afició a treballar la fusta.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't