El mètode poètic contra el càncer

Els temps d’espera per conèixer els resultats de les proves dels malalts de càncer estan encara mal gestionats.

El 9 Nou
14/10/2014

Aquest va ser un dels aspectes que es va posar de relleu en la taula rodona prèvia al dotzè sopar comarcal a benefici de la lluita contra el càncer que va fer Oncovallès a l’Hotel Ciutat de Granollers. L’impacte psicològic de la malaltia el va remarcar Ramon Bayés, psicòleg i catedràtic de la UAB.

Bayés va explicar que s’ha avançat molt en els procediments científics per a la cura de la malaltia, però va advertir que “amb això no n’hi ha prou” i va reclamar que s’afrontés el problema en tota la seva complexitat. És el que va qualificar com a “mètode poètic”, que demana actuar des de tots els punts de vista i no només des del sanitari. Per això, va remarcar que cada persona requereix un tractament diferent. “Cada persona és diferent i no valen els estereotips. Els que pateixen no són els cossos, sinó les persones. La persona és una cosa única. S’ha acabat separant el cos de la ment. No hi ha dues persones iguals i cada persona s’ha de tractar de manera individual. No hi ha més remei”, va dir. “A vegades el somriure d’un metge o una infermera que dura només uns segons pot canviar la vida d’un malalt”.

La taula rodona la van presentar el president d’Oncovallès, Pere Cladellas, i el president del comitè tècnic de la mateixa entitat solidària, Miquel Hernández-Bronchud, i hi van intervenir dos advocats membres del Grupo Español de Pacientes con Càncer (GEPC), Òscar Prieto i Òscar Moral, que ha publicat el llibre Todo lo que empieza cuando “termina” el cáncer.

Prieto va remarcar que cada any es diagnostiquen a l’Estat espanyol uns 220.000 nous casos de càncer i que, un cop superada la malaltia, “la vida pot ser tan plena com abans, tot i que diferent”. Va afegir que l’assessorament als malalts és important, però va advertir que no es busqui informació per internet. “Hi ha informacions inexactes i errònies que poden crear falses expectatives”. En aquest sentit, va dir que la informació que reben els pacients “ha de ser comprensible” i han de poder tenir diferents opcions. També es va referir a les dificultats dels malalts per retornar al món laboral.

Moral, assessor legal del GEPC, va afegir que caldria revisar la normativa que regula el reconeixement del grau de discapacitat laboral de les persones afectades per la malaltia perquè l’actual és de fa 15 anys.

LA PREGUNTA

Creu que la taxa d’alcoholèmia per poder conduir s’hauria de rebaixar?

En aquesta enquesta han votat 310 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't