El Montseny limitarà les curses per garantir la conservació de l’espai

El Parc Natural del Montseny, d’acord amb les entitats excursionistes i esportives del territori, limitarà el nombre de curses que es poden fer al massís en una normativa que ja està molt avançada i que es preveu aprovar en el consell coordinador que es farà el proper 2 de desembre.

El 9 Nou
01/12/2013

Aquests dies s’està donant a conèixer als ajuntaments i a les entitats que no han participat en el procés participatiu que s’ha fet.

El text fixa el nombre màxim de curses al massís. Seran tres maratons (sense coincidències entre els recorreguts), quatre mitges maratons, dues curses verticals, una ultra-trail (cursa de més de 60 quilòmetres), 18 curses populars de fins a 20 quilòmetres, tres duatlons i tres curses nocturnes. Aquestes darreres hauran de tenir la major part del recorregut per pistes i, en cap cas, podran entrar a les zones de reserva natural, és a dir, els espais més sensibles del massís. “Aquestes xifres no estan fetes a l’atzar”, diu la directora del Parc Natural del Montseny, Joana Barber. Ho exemplifica amb les 18 curses perquè al territori del Parc Natural hi ha 18 municipis. “No vol dir que cada poble hagi d’acabar tenint la seva cursa”, aclareix. O amb les tres maratons. Ara ja se’n fan dues: la Marató del Montseny, a la vessant sud; i la Marató del Congost, a la vessant oest. La tercera es reservaria per la cara nord del massís.

A més, el Document de bones pràctiques per a activitats excursionistes fixa el nombre màxim de corredors que podran participar a cada prova. Es fa a partir de criteris com si l’activitat és cronometrada o no, de la tipologia de vies que es fan servir –no és el mateix passar per pistes asfaltades o de terra que per corriols–, el percentatge de recorregut que es fa dins del Parc Natural, el grau de protecció de l’àmbit fixat al pla especial de la zona per on transcorre, la fragilitat del territori, l’època de l’any i si l’activitat és nocturna o diürna. Aquests no afectaran les xifres de les curses i caminades que ja es fan perquè ja compleixen els criteris. En algun cas, però, sí que pot comportar algun petit canvi en els recorreguts habituals.

Els criteris per fixar els participants “ja es fan servir en països com França i Suïssa”, explica Barber. Justifica aquesta nova normativa per “l’efecte Kilian Jornet”. “Hi ha hagut un boom i una allau de peticions per fer curses al Montseny”, diu Barber, que entén que també pot tenir relació amb la crisi. “Hi té a veure perquè és un esport que no és car”.

L’objectiu del Parc Natural és “tenir un document que deixi clares quines són les condicions”, explica Barber. Això, assegura, serà positiu per a les entitats que ja organitzen proves. Entre d’altres, agilitarà els tràmits burocràtics. La normativa facilitarà l’entesa amb els propietaris forestals. “Alguns dels més afectats ens van fer arribar els seus suggeriments i s’han recollit”. Per exemple, les curses hauran de tenir el permís de les propietats –el 85% del Parc Natural són finques privades– o els corredors no podran portar animals de companyia que puguin perjudicar les activitats ramaderes. En aquest sentit, Paco Muñoz, membre de la junta de l’Associació de Propietaris del Montseny, reconeix “l’ús lúdic de la muntanya” però també reclama que es reconeguin “els drets de la propietat”. “Cal poder gaudir-ne de manera segura i garantint la preservació del patrimoni”, diu Muñoz, que defensa que “l’accés a la muntanya ha d’estar més regulat que fins ara”.

El document és fruit del treball de dos anys de reunions on han participat activament diverses entitats excursionistes i esportives del massís i, també, representants de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya. “No ho volíem fer sols”, exposa Barber, que destaca la “bona acollida” a debatre de les entitats. En el text, no es fa cap referència a les proves ciclistes. La voluntat és tancar un acord similar amb aquest col·lectiu. En aquest sentit, però, no hi ha un buit total perquè el pla especial ja inclou una reglamentació bàsica: només es pot passar per les pistes.

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 867 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't