El Montseny vol estendre la reserva de la biosfera a tot el terme dels municipis del Parc

El Parc Natural del Montseny proposarà a la Unesco una ampliació dels límits de la declaració de la Reserva de la Biosfera que l’espai natural té des de 1978.


El 9 Nou
08/06/2012

L’objectiu és incloure dins d’aquesta qualificació tot el terme dels 19 municipis que formen part del Parc Natural. Al Vallès Oriental, afecta Aiguafreda, Campins, Cànoves i Samalús, Figaró, Fogars de Montclús, la Garriga, Gualba, Sant Esteve de Palautordera, Sant Pere de Vilamajor i Tagamanent. No afecta Montseny que, actualment, ja té tot el terme declarat com a Reserva de la Biosfera.

La petició s’emmarca dins del procés de revisió de la declaració de l’espai com a Reserva de la Biosfera que s’ha de fer cada deu anys i toca aquest 2013. En un primer moment, es va pensar a demanar una ampliació fins als límits actuals del Parc, que ja són més grans després de l’ampliació dels límits que es va fer amb el nou pla especial que es va aprovar definitivament el gener de 2009. “Podíem ampliar fins on arriba ara el Parc però volem ser més ambiciosos”, confirma la directora d’aquest espai natural, Joana Barber. El Parc ja ha fet un primer estudi i ha obert converses amb els ajuntaments implicats. Més endavant, també s’obrirà un procés participatiu de consultes amb entitats i altres agents relacionats amb el Parc Natural.

Barber recorda que la Reserva de la Biosfera “no porta cap normativa associada” i, per tant, no representa cap limitació per al desenvolupament dels municipis. “No vol dir que no puguin créixer”, aclareix. “És un reconeixement mundial d’una manera de fer del territori. Són municipis que ja han apostat per una manera de fer i que s’ho mereixen”, afegeix. Recorda, per exemple, iniciatives per implantar energies renovables o per mancomunar serveis que ja estan fent. Per a Barber, ser Reserva de la Biosfera és “un compromís de fer les coses d’una altra manera”. És “com per a un restaurant tenir una estrella Michelin”, diu Barber, que creu que també pot ser una bona marca per a la promoció turística.
A més, pot facilitar l’accés a subvencions. N’hi ha d’estatals que són específiques per a les reserves de la biosfera. Però també de la Unió Europea. “Tenir aquesta marca també dóna un plus a l’hora d’aconseguir alguns fons europeus. Estàs millor posicionat a l’hora d’accedir-hi”, explica.

Aquests diners poden finançar actuacions encaminades a un desenvolupament sostenible, per exemple, a la millora o construcció de xarxes de clavegueram i sistemes de depuració o d’aparcaments per ordenar l’accés a l’espai natural.

La proposta d’ampliació dels límits de la Reserva de la Biosfera es presentarà durant l’any que ve. Després, serà avaluada per un comitè d’experts. El representant a l’Estat és Martí Boada.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 491 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't