El Museu de Granollers impulsa un documental sobre els ratpenats al món

Granollers i el Museu de Ciències Naturals de la ciutat se situen en el mapa internacional amb el documental Humans i ratpenats, que ha ideat i escrit el biòleg Carles Flaquer, de Granollers, sobre la interacció entre ratpenats i humans a diferents llocs del món.

El 9 Nou
18/09/2014

TV3, TVE i canals francesos ja s’han interessat en el treball divulgatiu que s’estrenarà la primavera vinent, després d’un any rodant a una punta i l’altra del món.

El Vallès Oriental, on hi ha la presència d’una vintena d’espècies de ratpenats, serà un dels escenaris del documental, comenta Flaquer: “Gravarem part de la comarca al final, quan expliquem la tasca que es fa des del Museu en relació amb els ratpenats”. Des que van començar el rodatge, al febrer, han viatjat per Austràlia, els Estats Units i Mèxic, i ja tenen viatges previstos a l’Àfrica, al novembre. Posaran rumb al Vietnam a principis de 2015.

Flaquer, estudiós dels rat-penats des del 1999, és el fil conductor dels 50 minuts de metratge. És qui vincula els espais i interacciona amb els entrevistats de cada país. Encara no se sap a quin espai es presentarà, però Flaquer assegura que el film, amb vocació internacional, es projectarà públicament per primera vegada a Granollers. “Des del Museu ens vam veure amb la necessitat de crear un producte que expliqués la feina que estem fent amb els ratpenats”, afirma el biòleg, que també compta amb el suport tècnic i l’entusiasme d’especialistes com Xavier Puig, de Girona, que és l’altre guionista i ideòleg del projecte. Jaume Sañé i Marta Vilamitjana treballen en la direcció i edició. Tots quatre comparteixen la passió per l’estudi d’aquests animals, “perjudicats per la mitologia dels dràcules i, sobretot, pel desconeixement”. De fet, un dels objectius del documental és transformar la por cap als ratpenats en respecte, i conscienciar la gent de la importància que tenen al medi. “Fan de controladors de plagues, mengen insectes com la papallona de l’arròs i de la vinya, la mosca de l’olivera… Amb una hora, un ratpenat pot menjar mil mosquits”, concreta Flaquer.

La percepció, però, no és igual a tot el món. El ratpenat, es converteix en menjar dels humans a Indonèsia. “Se’ls mengen per una qüestió cultural”. En canvi, a Austràlia, existeixen hospitals i grups veïnals especialitzats en la protecció d’aquests mamífers. “A Catalunya estem en un punt intermedi”. Per retratar aquestes situacions s’ha impulsat el documental. Per acabar de cobrir les despeses, s’ha engegat una campanya de micromecenatge a Verkami per recaptar 20.000 euros.

LA PREGUNTA

Qui és favorit a les eleccions presidencials dels EUA?

En aquesta enquesta han votat 541 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't