El nombre de vallesans a l’estranger gairebé es duplica en cinc anys

L’èxode continua. El nombre de vallesans que viuen a l’estranger per feina o estudis no para de créixer. Segons l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat) en els darrers cinc anys, la xifra gairebé s’ha doblat.

El 9 Nou
08/05/2014

L’any 2009 hi havia 2.415 persones del Vallès Oriental vivint en altres països i ara n’hi ha 4.491 –vegeu gràfic adjunt– és a dir, prop del 86% més.

Si ens fixem només en el darrer any, la xifra es va incrementar en un 16%, set punts més que la mitjana de Catalunya i el quart increment més important de les comarques catalanes, després del Solsonès (20,9%), Osona (19,7%) i l’Alt Penedès (16,8%). Per municipis, els augments més destacats els van registrar les Franqueses (37,35%), Vallromanes (35,71%), Canovelles (28,57%), Montornès (26,60%), Mollet (23,89%) i Caldes (23,38%).

El nombre de residents a l’estranger encara és, però, dels més baixos de Catalunya, ja que només representa l’1,1% de la població, enfront del 2,9% de Catalunya. En un quadre comparatiu que té en compte només les localitats amb més de 500 ciutadans a l’estranger, Mollet és la segona ciutat catalana en increment, només per darrere de Martorell, que va augmentar un 27%.

Comparant les xifres dels darrers cinc anys, Canovelles és la localitat en què més ha augmentat el nombre de persones que han deixat el poble. Va passar de 45 a 162 (260%). La segueix les Franqueses, que va passar de 44 a 114 (159%). Sant Antoni de Vilamajor, Mollet, la Garriga, Montornès, Lliçà de Vall i Gualba també superen el 100%. Entre els municipis més petits, destaca Castellterçol, que amb uns 2.400 habitants, té 71 persones vivint en altres països.

El països de destinació reflecteixen que, a més d’oportunitats laborals i professionals, molts dels vallesans que marxen, són, de fet, immigrants que retornen als seus països. Així, una quarta part (25,78%) viuen a l’Amèrica del Sud. La destinació principal, però, és la Unió Europea (43,29%). Per països, França és el primer, amb un 13,27% i Alemanya el segon (8,8%). En tercer lloc hi ha el Regne Unit (7,53%) i després l’Argentina (7,39%), l’Equador (6,99%), els Estats Units (6,39%) i Andorra (5,50%).

Bona part dels que marxen són joves que busquen oportunitats a fora. En aquest sentit, el director de la Fundació Martí l’Humà (FUMH), de la Garriga, Jordi Salayet, adverteix de l’impacte en el futur del país. “Tot i que poden baixar les llistes de l’atur, és una pèrdua de talent que afectarà el futur a curt termini”. Per Salayet aquest és un problema estructural que només es resoldrà “donant oportunitats de millora professional, no de millora econòmica, sinó de formació i realització personal”. El director de la FUMH remarca que no tot és qüestió de diners. “Cal permetre que una persona dediqui una part del seu temps a formar-se. No són diners, és mentalitat”.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 418 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't