El nombre de vallesans que viuen a l’estranger va créixer un 19% l’any passat

El nombre de persones del Vallès Oriental que resideixen a l’estranger va continuar creixent l’any passat, tot i que no al mateix ritme que l’any anterior.

El 9 Nou
04/05/2016

Segons les dades de l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat), l’any passat hi havia un total de 6.442 vallesans residint en algun país estranger, xifra que representa un increment del 19% respecte de l’any anterior (5.423). L’augment és destacable, però inferior al que s’havia registrat durant l’any 2014, que va ser del 23%. Des de l’any 2009, el primer en què Idescat registra el nombre de catalans que viuen a fora, el nombre de vallesans a l’exterior ha augmentat de manera considerable. Aquell any només se’n comptabilitzaven 2.415 segons les estadístiques oficials.

Tot i l’augment, el Vallès Oriental encara és una de les comarques catalanes que té un percentatge més baix de persones vivint a l’estranger. Només representen un 1,6% del total de la població, un percentatge similar al del Baix Llobregat i només superior al del Pla de l’Estany (1,4%). La comarca que presenta un percentatge més alt de ciutadans vivint a fora és l’Alt Urgell, amb un 21,1%, arran de la seva proximitat amb Andorra. També és remarcable el 8% del Pallars Jussà o el 7,5% del Pallars Sobirà i el 6,4% del Barcelonès. La mitjana de Catalunya, un 3,5%, també és força més alta que la del Vallès Oriental.
Per municipis, al Vallès Oriental, el que té més persones vivint a fora és Granollers, amb 1.811 –vegeu gràfic adjunt–, seguit de Mollet amb 907. La resta se situen ja a molta distància. A Caldes n’hi ha 352 i a Sant Celoni 333. Pel que fa al percentatge de ciutadans a l’estranger respecte del total del padró municipal, Granollers també ocupa el primer lloc, amb un 3,01%. Només se situa per davant Castellterçol, amb un 3,38%, però aquest municipi ja no forma part del Vallès Oriental, sinó del Moianès. Per sobre del 2% d’emigrants només figuren Sant Feliu de Codines (2,2) i Caldes (2,02%). Les proporcions més baixes es donen a Vilanova (0,52%) i Vallgorguina (0,58).

L’estadística també posa de relleu que una bona part dels vallesans que viuen en països estrangers són persones que, de fet, ja havien nascut en els països on viuen. Prop del 37% es troben en aquesta situació, fet que demostraria que molts immigrants han optat per retornar als seus països d’origen després d’haver viscut al Vallès Oriental. La majoria dels vallesans que han anat a viure a l’estranger, però, són nascuts a la mateixa comarca (44%).

Tot i la incipient recuperació econòmica, molts joves vallesans opten per buscar alternatives de vida en països estrangers. Ho constaten des del Servei de Mobilitat Internacional de l’Oficina Jove del Vallès Oriental, amb seu al Gra de Granollers. Responsables del Servei Laboral i del Servei d’Orientació Acadèmica, així com la resta de professionals de la comarcal, fan assessorament i atenció directa als joves interessats a conèixer noves cultures i altres realitats juvenils. A més de feina, molts joves busquen complementar el seu desenvolupament educatiu, personal i professional. Aquest és un servei que pretén reforçar la capacitat dels professionals de joventut perquè ells mateixos siguin capaços d’atendre i donar respostes als joves que s’acosten al servei juvenil amb ganes d’informar-se sobre els passos a seguir per marxar a treballar o estudiar a fora.

El padró de residents vallesans a l’estranger inclou persones amb nacionalitat espanyola i que han estat inscrits per darrera vegada en una població del Vallès Oriental.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 103 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't