El príncep d’Abu Dhabi paga un estudi sobre el tritó del Montseny

Una fundació de Mohamed bin Zayed, príncep i governant d’Abu Dhabi aportarà 5.000 dòlars –prop de 4.000 euros– per a la investigació del tritó del Montseny (calotriton arnoldi).

El 9 Nou
13/10/2014

Fèlix Amat, investigador del Museu la Tela de Granollers, ha aconseguit l’ajuda de la Mohamed bin Zayed Species Conservation Fund, creada l’octubre de 2008 per impulsar la conservació d’espècies en perill d’extinció, com el tritó del Montseny. Només l’any 2010 va invertir uns dos milions d’euros en 214 projectes de recerca fets en 80 països. Bin Zayed és també el tercer fill del primer president dels Emirats Àrabs Units.

Segons ha explicat Fèlix Amat a EL 9 NOU, ja està treballant en un estudi de possibles nous hàbitats per al tritó del Montseny en rieres properes al punt on viuen les poblacions actuals i també en altres zones del Montseny tenint en compte aspectes com la configuració del sòl, el tipus de vegetació o les característiques de l’aigua.

També serviran per finançar un segon estudi a fons de la població de tritó a les rieres on s’ha localitzat. Se’n va fer un quan es va determinar la descoberta d’aquesta nova espècie d’amfibi l’any 2005 i, des d’aleshores, s’han anat fent petits mostrejos però no un cens exhaustiu. Aquesta recerca es farà la primavera de 2015, que és el període més favorable. Amat haurà de presentar una memòria a la fundació del príncep d’Abu Dhabi al desembre i un informe final al maig.

Fèlix Amat va trobar informació de la Mohamed bin Zayed Species Conservation Fund per internet i va veure que s’adequava a la línia de treball de La Tela per protegir al tritó del Montseny, que és l’únic vertebrat endèmic de Catalunya. Va presentar un projecte i va demanar una subvenció de 8.700 dòlars. La seva proposta va ser acceptada i n’hi van donar 5.000, tot i que la fundació del príncep d’Abu Dhabi treballa, sobretot, en països del tercer món, explica Amat. De fet, el del tritó del Montseny és el tercer projecte que finança en sòl europeu des del 2009, quan va iniciar la seva activitat de mecenatge.

Toni Arrizabalaga, conservador del Museu La Tela, celebra l’obtenció d’aquests diners que permetran “seguir fent el treball de camp de control de les poblacions”. “Hem de buscar finançament privat perquè el finançament públic per a la recerca ha caigut a baix de tot. És curiós que haguem d’anar a buscar diners tan lluny. Resulta que el tritó més català de tots ha de rebre ajuda d’un xeic àrab”, ressalta Arrizabalaga.

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 861 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't