El Turó de l’Home registra el març més plujós almenys des de 1933

Aquest març ha estat el més plujós al cim del Turó de l’Home des d’almenys l’any 1933, quan va obrir l’estació meteorològica situada al punt més alt del massís del Montseny que l’octubre de 2010 el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) va traslladar uns metres fins al cim de Puigsesolles.


El 9 Nou
14/04/2013

En total, aquest observatori ha recollit 336,8 litres per metre quadrat i supera així l’anterior rècord, que datava del març de 2011 amb 299,9 litres. Part d’aquestes precipitacions van caure en forma de neu amb l’acumulació de 14 centímetres en aquest punt situat a 1.668 metres d’alçària.

El de Puigsesolles és l’únic observatori del Vallès Oriental que ha aconseguit superar les dades de pluja del març de 2011. De fet, algunes zones del Montseny van registrar dades molt significatives. A Viladrau, per exemple, es van recollir 414,6 litres per metre quadrat, el registre més alt de tot el país durant el març. “En alguns casos no hi ha precedents d’un mes de març tan plujós, com ara en sectors del massís del Montseny”.

En canvi, la resta, han quedat per sota (vegeu quadre adjunt). Tot i això, la quantitat de pluja recollida és excepcional. “Es tracta de dos anys bastant excepcionals amb dades que doblen, tripliquen o quadripliquen la mitjana”, comenta Aleix Serra, de l’Àrea de Climatologia del SMC.

La mitjana se situa entre els 40 i els 50 litres per metre quadrat aquest mes als observatoris de la plana vallesana. Als del Montseny, la mitjana puja fins als 58 litres per metre quadrat a Tagamanent o els 83 a Puigsesolles. “És curiós que hagin coincidit dos mesos de març tan plujosos en només dos anys de diferència”, diu.

A tots els observatoris de la comarca, la majoria de litres van caure entre els dies 4 i 6 de març quan una profunda depressió situada a l’oest de la península Ibèrica va produir l’arribada d’una massa relativament càlida i molt humida amb vents del sud-est. En aquests tres dies, a Puigsesolles es van recollir 261,1 litres.

Tot i aquestes dades, el nombre de dies amb pluja –es comptabilitzen els dies amb registres superiors a 0,2 mil·límetres– també ha estat superior a la mitjana dels altres anys. La majoria d’estacions meteorològiques es mouen entre els 10 i els 15 dies. La mitjana és de 5 a 10 dies. “No és dels llocs on ha plogut més dies. Ha estat més excepcional al nord-oest del país”, comenta Serra.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't