“Els advocats dels Erezuma sempre van tenir dubtes sobre què havia passat realment a Lliçà d’Amunt”

Daniel Gómez (Barcelona, 1971) viu entre Bilbao i Barcelona. Ha estat durant 16 anys corresponsal de Catalunya Ràdio a Euskadi, on va seguir l’actualitat lligada a ETA. Ara, Gómez s’ha incorporat a El Matí de Catalunya Ràdio.


El 9 Nou
09/06/2016
Granollers

El desmantellament del comando Barcelona va ser immediat a l’acció de Vic. Es va dir si la Guàrdia Civil ja els seguia o, fins i tot, de si podia saber de l’atemptat. Què hi ha del cert?
En la lluita contra ETA, tot és possible. En tot cas, la Guàrdia Civil va detectar la presència dels membres del comando Barcelona, Joan Carles Monteagudo i Félix Erezuma, l’agost de 1990, perquè per una avaria van haver d’abandonar un cotxe carregat amb 30 quilos d’explosius a Sant Cebrià de Vallalta, al Maresme. Es van identificar com a membres d’ETA a un policia local que els va intentar ajudar i a qui li van prendre l’arma.

Per què van triar Vic?
Feia dos anys que havien fracassat les converses d’Alger, entre el govern de González i ETA. L’organització necessitava demostrar el potencial destructiu. Els Jocs Olímpics de 1992 eren a tocar i la direcció d’ETA va encarregar a Monteagudo i Erezuma la reconstitució del segon comando Barcelona. El primer, responsable de la matança d’Hipercor, havia estat desarticulat el setembre de 1987. ETA busca que les seves accions tinguin repercussió internacional, i aposta per actuar en altres indrets de Catalunya amb menys vigilància que a Barcelona. Per això escull Vic, que, a més, era una de les subseus olímpiques.

La família d’Erezuma va denunciar que a la Policlínica no se l’havia atès correctament. Es va arribar a aclarir?
Els advocats dels Erezuma sempre van tenir dubtes sobre què havia passat realment, tant en l’assalt de la Guàrdia Civil a l’habitatge, com en l’atenció mèdica posterior. A Euskadi, l’esquerra abertzale va interpretar les morts d’Erezuma i Monteagudo com una revenja policial i va donar per fet que havien estat executats. Està tancat judicialment.

Quina relació va tenir Lola López, de Granollers, amb el comando i l’atemptat?
Dolores López Resina, militant d’ETA nascuda a Almeria, era una bona coneixedora de Catalunya i va proporcionar al Comando Barcelona un coixí de suport local, gràcies als seus contactes amb sectors d’extrema esquerra catalans.

Atemptats com el de Vic o Hipercor van provocar un canvi en l’apreciació que es tenia des de Catalunya de la lluita armada al País Basc?
Van suposar un punt d’inflexió en les relacions entre els independentistes bascos i catalans. Abans d’Hipercor, uns 40.000 catalans van votar per Herri Batasuna en les eleccions europees del 1987. Després d’Hipercor i Vic, la xifra va quedar reduïda a 4.400 vots el 1994.

I la visió del món abertzale sobre Catalunya?
Al marge dels comunicats d’ETA i d’Herri Batasuna lamentant “l’error” d’Hipercor, i d’algunes crítiques més gruixudes però aïllades i fetes a títol personal per uns pocs dirigents abertzales, els independentistes bascos no van modificar la seva actitud envers l’independentisme català. Simplement van continuar ignorant els reiterats emplaçaments perquè ETA deixés d’atemptar a Catalunya. ETA tractava Catalunya com un tros més d’Espanya perquè li interessava seguir colpejant per provocar contradiccions a l’Estat. Sabia que la reacció social davant d’un atemptat era molt diferent a Barcelona o a Madrid. Els catalans reclamaven al govern espanyol diàleg per acabar amb la violència, mentre que a la capital espanyola les manifestacions de rebuig a ETA acabaven amb proclames a favor de la solució estrictament policial. Ara, l’esquerra abertzale s’emmiralla en el procés català, però fins fa ben poc va permetre que la ingerència d’ETA distorsionés el creixement de l’independentisme a Catalunya.

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 867 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't