Els ecologistes proposen un sistema de depuració amb plantes per la vall de Santa Fe

La Coordinadora per a la Salvaguarda del Montseny (CSM) ha presentat a la Diputació una proposta alternativa basada en l’ús de processos biològics per a la depuració de les aigües residuals que produeixen els equipaments turístics i cases de la vall de Santa Fe.

El 9 Nou
11/02/2016

Aquesta opció, asseguren els ecologistes, evitaria la construcció d’una depuradora convencional i, per tant, reduiria l’impacte a l’entorn. La proposta “es decanta per la utilització d’una tècnica tova àmpliament experimentada al país veí –França– en condicions climàtiques similars a les que gaudeix la vall de Santa Fe”. Fonts de la Diputació han assegurat a EL 9 NOU que estudiaran la proposta de la CSM i recorden que l’aposta sempre serà pel sistema “més sostenible, més adequat i més adient a l’entorn”. Al mateix temps, però, recorden que la solució ha de tenir el vistiplau de l’Agència Catalana de l’Aigua. La CSM va fer arribar la seva idea en una trobada amb responsables de l’àrea de Parcs Naturals de la Diputació que es va fer fa uns dies. Està previst que totes dues parts tornaran a parlar d’aquesta alternativa al març.

La proposta de la CSM incorpora “filtres verticals amb plantació de macròfits”, un sistema que pot ser, en part, soterrat i que, per tant, redueix de manera notable l’espai exterior que s’ocupa. El sistema es podria aplicar en dues opcions: unes instal·lacions semidescentralitzades en tres punts que són els més productors: Can Casades, l’Hotel Santa Fe i L’Avet Blau, tots a la riba dreta de la riera de Santa Fe. “És una opció que passa per trobar l’acord amb les propietats”, admet Carles Lumeras, portaveu de l’entitat ecologista. També hi ha l’opció d’instal·lacions completament descentralitzades. En aquest cas, caldria fer una anàlisi de les actuals instal·lacions individuals de cada edificació per determinar si els tractaments que ja apliquen són suficients i compleixen la normativa.

En tots dos casos, però, la CSM sosté que “aquesta tecnologia implicaria, a la pràctica, l’eliminació de la maquinària i de consums energètics i la reducció màxima en la producció de fangs i, per tant, la limitació de les operacions de manteniment”, expliquen en un comunicat. “La producció de fangs es redueix moltíssim i caldria només retirar-los cada 10 o 15 anys segons els nostres càlculs”, indica Lumeras. La CSM entén que la seva proposta invalidaria la que va fer inicialment la Diputació, que feia servir “tecnologia convencional” i preveia “la construcció d’una xarxa de clavegueram que hagués suposat un fort impacte a la vall de Santa Fe”.

La Coordinadora ha dissenyat la seva proposta basant-se en la informació aportada per científics especialitzats en sistemes de depuració d’aigües de la Universitat de Girona i de la Universitat de Barcelona i procedent de projectes en marxa a França. “A l’altra banda del Pirineu, està funcionant en condicions similars i amb bons resultats. També a la zona dels Alps”, apunta Lumeras.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 501 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't