Els hospitals de la comarca alleugereixen llistes d’espera

Més de 4.200 pacients estaven pendents de passar pel quiròfan per ser sotmesos a una de les 14 intervencions quirúrgiques garantides pel sistema públic de salut aquest mes de juny als tres hospitals de la comarca.


El 9 Nou
31/10/2013

És un miler menys dels que estaven en llista d’espera just un any abans, segons les dades que el Departament de Salut de la Generalitat ha donat a conèixer aquesta setmana. Una reducció important en el global de pacients en llista d’espera que ha estat generalitzada als tres hospitals, però especialment a l’Hospital de Mollet.

Les xifres d’aquest mes de juny també milloren notablement les que es registraven el desembre, quan el nombre de pacients en espera fregava els 4.500. La reducció és el resultat d’algunes actuacions internes dels hospitals, que han permès optimitzar la utilització dels quiròfans i ajustar els procediments per poder fer més intervencions amb horaris similars.

Els temps d’espera per a les anomenades intervencions garantides (un grup de 14 procediments quirúrgics que el Departament de Salut es compromet a resoldre en períodes inferiors a sis mesos) difereixen segons l’operació i el centre hospitalari. Cap dels tres hospitals vallesans supera la mitjana de sis mesos, tot i que algunes intervencions sí que els superen a Granollers, com es pot veure en el quadre superior (on els períodes estan expressats en mesos). Són operacions de varices, hèrnies, artroscòpies, canals carpians, histerectomies i galindons. També se supera el període en el cas de les circumcisions a l’Hospital de Sant Celoni. El procediment del sistema de salut en aquests casos suposa atendre amb prioritat aquestes operacions per reduir els períodes d’espera.

La mitjana catalana per a aquestes 14 operacions és de quatre mesos i 14 dies. Tant l’Hospital de Mollet, amb tres mesos i 11 dies com el de Sant Celoni (quatre mesos i cinc dies) estan per sota de la mitjana. Granollers, amb cinc mesos i 26 dies hi està per sobre, sense superar el període de mig any.

A l’Hospital de Granollers es dóna la circumstància que hi ha hagut una reducció en el nombre de pacients pendents de passar pel quiròfan (359 menys) i un lleuger increment en el temps d’espera. “És una qüestió tècnica”, apunta la directora de gestió de clients i atenció a l’usuari del centre, la doctora Marina Clarambo. Forma part de la tramitació dels trasllats a altres centres que l’Hospital ha ofert a pacients per poder-se operar més ràpid. Clarambo assenyala que a l’Hospital de Granollers l’activitat quirúrgica s’ha incrementat un 5% respecte a l’any passat i que hi ha hagut ajustos interns per donar resposta a la demanda i “aconseguir els objectius tant en operacions garantides com no garantides”, explica Clarambo. L’Hospital de Granollers té una pressió afegida perquè abraça un àmbit de població més ampli i és el centre comarcal de referència.

L’Hospital de Mollet, que és el que ha reduït més el nombre de pacients en llista d’espera, ha aconseguit aquests resultats tot i haver assumit pacients de les poblacions de Santa Perpètua i Palau-solità i Plegamans, que han augmentat la població potencial en uns 50.000 habitants. “Ha estat una feina de metodologia per intentar suprimir els processos que no aportaven valor”, explica el director mèdic, David Baulenas. “No hi ha grans canvis respecte a l’any passat, però hem pogut encabir més operacions en el mateix temps, explica Baulenas.

Com el de Mollet, l’Hospital de Sant Celoni ha pogut reduir el nombre de pacients en llista d’espera quirúrgica sense fer trasllats a altres centres. “Hem fet millores d’organització, que no ens vénen de nou, perquè les fèiem de fa uns anys”, explica el director mèdic, Ramon Julià. “Hem incrementat productivitat per complir el nostre compromís”, afegeix.

LA PREGUNTA

Creu que Pedro Sánchez ha de dimitir?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't