Els hospitals del Vallès Oriental uneixen esforços per millorar la seva oferta radiològica

Els hospitals de Granollers, Mollet i Sant Celoni uneixen esforços en el camp del diagnòstic per la imatge. Aquest dimecres els tres hospitals del Vallès Oriental han firnat el Pla Radiològic de la comarca. El pla coordinarà les 350.000 exploracions radiològiques que es fan cada any al territori.

El 9 Nou
09/06/2010

Els tres hospitals del Vallès Oriental han formalitzat aquest dimecres el Pla Radiològic de la comarca, un projecte que pretén unir esforços i millorar el servei del diagnòstic per imatge. Els representants dels hospitals de Granollers, Mollet i Sant Celoni han destacat que feia dos anys que treballaven en un projecte que donarà servei a més de 400.000 persones i que coordinarà les 350.000 exploracions radiològiques que es fan al territori. Segons el coordinador del conveni, Xavier Pruna, es pretén disminuir les proves que es fan ‘i que el que viatgi siguin les imatges, no els pacients’.

L’objectiu del Pla Radiològic és ‘garantir una gestió eficient dels recursos tècnics i humans en l’àmbit dels serveis de diagnòstic per la imatge a la comarca’. En aquest sentit, els hospitals de Granollers, Mollet del Vallès i Sant Celoni compartiran recursos tècnics i humans per millorar la qualitat i la gestió de l’oferta en aquest camp i territori.

Segons el coordinador del conveni i director del servei de diagnòstic per la imatge de l’Hospital de Granollers, Xavier Pruna, l’acord busca ‘coordinar els més de 80 professionals de radiologia de la comarca, ser referència de més de 400.000 ciutadans en aquest camp i coordinar les més de 350.000 exploracions radiològiques que es fan cada any’.

Pruna, que també ha destacat que l’acord plasma ‘la feina feta durant dos anys’, ha explicat que es volen potenciar les xarxes informàtiques entre els tres centres sanitaris: ‘El que ha de viatjar són les imatges, no els pacients’, ha advertit. Alhora, ha ressaltat que amb el conveni es pretén disminuir la repetició de proves per irradiar menys als pacients i optimitzar els recursos i ha avançat que treballen per en un futur poder fer exploracions radiològiques les 24 hores del dia els 365 dies de l’any.

El responsable del projecte també ha dit que a partir d’ara ‘s’optimitzaran les agendes de treball’ dels centres per, en cas d’avaria o manca de personal, poder donar la resposta adequada: ”Hauríem de poder dirigir els pacients de la comarca als diferents centre en funció de les llistes d’espera i les carteres de servei’, ha puntualitzat.

Finalment, Pruna ha explicat que l’aliança en aquest tema també servirà per avançar dos projectes de diagnòstic per la imatge: la colonoscòpia virtual i l’anomenada Cardio TC. La primera permet substituir la colonoscòpia habitual en casos en què sigui impossible de realitzar per la patologia del malalt, per variants anatòmiques o perquè tingui al·lèrgia a l’anestèsia. El Cardio TC, per la seva banda, s’utilitza en malalts amb un dolor toràcic atípic i un risc cardiovascular entre baix i moderat.

El nou projecte inclou la creació d’un nou arxiu d’imatge mèdica a nivell del Vallès Oriental que facilitarà el compartir la informació. Cada centre realitzarà l’activitat segons la seva capacitat i recursos, i els possibles excedents d’activitat en moments puntuals en algun dels centres seran tractats per centre coordinador territorial. La directora dels sectors sanitaris del Vallès Oriental i el Maresme, Aurora Dueñas, ha destacat que l’acord no implica la creació de més estructures o la incorporació de més professionals, sinó que implica més cooperació i coordinació entre els hospitals, els centres de salut u l’administració.

Per la seva banda, l’adjunta a la gerència del Servei Català de la Salut, Carme Esteve, ha ressaltat que el pla ‘millorarà l’accessibilitat dels usuaris’ a aquest servei i ha puntualitzat que és el primer acord d’aquest tipus que es signa a Catalunya.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 517 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't