Els musulmans volen mesquites més grans i properes a nuclis urbans

La grandària de les mesquites i la seva proximitat als nuclis urbans són les dues condicions que demanen les comunitats islàmiques del Vallès Oriental per desenvolupar la seva activitat en les millors condicions.

El 9 Nou
12/08/2013

Hi ha 18 comunitats a la comarca, 16 de les quals tenen una mesquita pròpia que van comprar o bé llogar a partir de donacions particulars. La majoria estan situades a polígons industrials, fet que permet que l’espai on fer les cinc oracions diàries del ramadà sigui més gran. Alhora té, però, un desavantatge, ja que fa més difícil l’accés dels fidels que no tenen transport públic per arribar-hi.

Les comunitats de Montornès i Canovelles tenen els centres de culte a polígons i manifesten la voluntat d’apropar-se més al nucli per reduir la distància que han de recórrer. Les normatives urbanístiques, però, limiten sovint les zones on poder instal·lar edificis de culte.

Altres comunitats, com la de Granollers o la de les Franqueses, que també tenen les mesquites a prop o en polígons, es conformen a establir-se en zones industrials perquè donen més importància a la disponibilitat d’espai que a la situació. En el cas de la comunitat Achoura –que vol dir participació en àrab–, de Granollers, té la mesquita a tocar del polígon Jordi Camp, al carrer Joanot Martorell, des del 2010 i el centenar de fidels que la conformen estan buscant una nau del mateix polígon per comprar-la quan tinguin prou diners i duplicar l’espai que tenen ara.

“La mesquita no té ni 200 metres quadrats i és impossible caber-hi tots durant la pregària d’11 a 12 de la nit”, explica el president de la comunitat, Abdelhadi Sajid, que assegura que prop d’una quarantena de fidels s’hi reuneixen diàriament però ara, durant el ramadà hi van més d’una setantena. La dificultat amb què es troben és econòmica: Sajid explica que necessiten 300.000 euros per comprar una nau i garantir així unes “condicions mínimes per als practicants”. Preveu que ho aconseguiran d’aquí a un parell d’anys a través de les aportacions voluntàries. Sajid lamenta que “els últims a arribar a la mesquita hagin de marxar als centres de culte de Canovelles o de les Franqueses per falta d’espai”. Mentrestant, l’Ajuntament de Granollers assegura que els cedeix equipaments municipals per les grans pregàries pagant la corresponent taxa.

La mesquita que no té problemes d’espai és la de les Franqueses, de la comunitat Ibn Sinaa, formada per uns 200 musulmans. És la més gran de la comarca i és al polígon 10, al barri de Bellavista. La primera intenció de la comunitat, però, era instal·lar-se en un lloc més cèntric, a la plaça Provença, al mateix barri. Els veïns s’hi van oposar i l’Ajuntament no ho va aprovar, i com alternativa es van traslladar fa tres anys de l’antiga mesquita Al Chohada, del carrer Ponent, a l’emplaçament actual. “L’únic que necessita l’edifici sagrat per aconseguir l’aspecte arquitectònic d’una mesquita clàssica és la torre del minaret des d’on cridar a l’oració”, diu Mohamed Lagni, de la comunitat Ibn Sinaa. Els divendres –dia sagrat segons l’Alcorà– la mesquita acull musulmans de municipis veïns i sumen més de 400 fidels a la pregària de la nit.

CLASSES D’ÀRAB

A més de les oracions, les mesquites serveixen per impartit classes de llengua àrab als infants. A la de les Franqueses també es fan classes de castellà. “Les classes han facilitat que enguany set persones de les Franqueses es convertissin del cristianisme a l’islam”, explica Lagni. També fan classes a la mesquita de Canovelles, al polígon Can Castells i a la mesquita Youssef de la Garriga, situada a la carretera de Vic, al final del nucli urbà per la banda nord.

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 876 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't