Els oficis del bosc i del camp tornen a Vallgorguina

Tot i que encara queda algun petit detall per acabar, ja està tot preparat perquè Vallgorguina obri properament les portes del Museu del Bosc i la Pagesia, a l’antiga casa Can Mainou.

El 9 Nou
04/04/2016

Un museu que pretén posar en valor la tradició dels treballs al bosc i al camp i la gran influència que han tingut a Vallgorguina.
En el museu s’hi podran veure eines i utensilis que s’han fet servir al llarg dels anys per treballar el camp i el bosc, així com la seva utilitat i la pròpia història d’aquests treballs. Bona part d’aquestes eines provenen de l’Associació Cultural de Vallgorguina, una entitat sorgida el 1981 i que les ha recopilat durant les darreres dècades. Fins fa poc, de fet, les eines les tenien exposades en un local cedit per l’església. “Ja feia anys que demanàvem el museu, sempre hem pensat que és bo exposar totes aquestes eines”, diu el president de l’Associació, Jaume Mora.

El museu està dividit en diferents espais per cada tipologia de treball. Així, prenen una importància especial les eines per cultivar el camp. En destaca una aixada de tres sots, feta expressament per un pagès amb l’objectiu de fer tres forats a cada cop per avançar més ràpid; o una gran arada brabant, utilitzada per llaurar la terra. Un altre apartat destacat és la vinya, on s’hi pot veure una gran premsa. “Bona part de les cases tenien vinyes per fer vi i tenir-ne durant l’any. Era un recurs important de la terra”, diu Mora. En el museu també s’hi podrà veure una gran pedra de molí ja que un dels productes de cultiu més populars eren els cereals, concretament el blat.

En un poble com Vallgorguina, envoltat de bosc, no hi poden faltar una recopilació de treballs forestals, com el propi desembosc, amb una col·lecció de destrals i xerracs de diferent tipologia. A més, també es pot veure la importància del suro, un ofici molt popular durant la dècada de 1920 per a l’obtenció de taps de suro, així com l’aprofitament d’aquest material per fer-hi rusc d’abelles. A més de tot això, també s’hi poden observar els principals animals de caça de la zona, així com la forma més contemporània d’aprofitament del bosc: l’excursionisme.

Per Jaume Mora, aquest museu pot suposar “un al·licient més per tal que la gent vingui i conegui Vallgorguina”. Actualment, el municipi rep visitants en bona part pel seu entorn, el bosc, l’element més característic. “Els itineraris pel bosc han ajudat molt”. El museu mostra treballs i oficis que en bona part avui dia al municipi ja no es fan. “Ara a Vallgorguina hi ha pocs camps i en general els boscos abans es treballaven més. Hi havia colles de gent que sempre hi feien feines i que a part tenien camp a casa, cosa que avui dia ja no hi és”.

FINANÇAT PELS FONS EUROPEUS FEDER

Vallgorguina ha invertit prop de 750.000 euros per rehabilitar, no només l’edifici del museu, sinó també la sala d’exposicions de darrere el casal i l’antiga bàscula municipal per ser un punt d’informació. Tot plegat ha estat finançat a través el Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), amb una subvenció 374.000 euros, a través del programa “Viure el poble més: Des de la prehistòria a la Vallgorguina d’avui” per promoure l’activitat cultural i turística. A més del fons Feder, el municipi també ha rebut una aportació de 112.000 euros del Departament de Governació i 200.000 euros per part de la Diputació.

LA PREGUNTA

Creu que Pedro Sánchez ha de dimitir?

En aquesta enquesta han votat 81 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't