Els pisos nous per vendre arriben al 4% de tots els de l’àrea de Granollers

La imatge de grans cartells anunciant pisos en oferta en blocs nous, la d’edificis a mig fer i la de parcel·les buides en noves urbanitzacions permeten mostrar l’impacte que l’aturada de la construcció ha tingut. Però també hi ha dades que ho demostren: hi ha 5.600 pisos nous pendents de vendre.


El 9 Nou
16/09/2011

Els habitatges nous pendents de vendre a l’àrea de Granollers –inclou tots els municipis del Vallès Oriental excepte els del Baix Montseny– representen el 4% del parc total d’immobles. El percentatge se situa clarament per sobre de la mitjana catalana –2,7%– però per darrere d’altres zones com Tortosa (9,1%), Figueres (4,4%) i Vilafranca del Penedès, Vic i Manresa (4,2%). En canvi, supera la proporció d’altres ciutats metropolitanes com Terrassa (3,64%), Martorell (3,35%) o Sabadell (3,06%).

L’entorn de Sant Celoni també se situa per sobre del 4%, segons les dades recollides en un estudi de CatalunyaCaixa. En xifres absolutes, a Granollers i el seu entorn hi ha uns 5.600 habitatges nous en venda. El treball, publicat aquest estiu, ja recull una tendència a la reducció del nombre d’habitatges nous pendents per vendre si es comparen les dades del quart trimestre de 2010 i les del mateix període de 2009.

L’estudi de CatalunyaCaixa pronostica una reducció de l’estoc de cara a l’any que ve, propiciada, principalment, per l’aturada del sector de la construcció, que gairebé ha deixat de portar obra nova al mercat. Al mateix temps, les empreses del sector consultades per EL 9 NOU creuen que en la majoria de municipis el parc d’habitatges s’esgotarà sense gaires dificultats a partir de les pròpies necessitats derivades del creixement natural de la població. “És un xifra important però no és exagerada”, apunta Juanjo Sierra, gerent de l’empresa HabitaParets, que gestiona el parc d’habitatges públics d’aquest municipi. Es calcula que cada any busquen un habitatge el 6 per mil de la població. Això representa uns 1.900 pisos per any al Vallès Oriental que permetrien esborrar l’actual excedent d’habitatges en uns tres anys.

Segons els experts, la demanda continua existint però està notablement rebaixada per la crisi econòmica. D’una banda, moltes famílies no s’arrisquen a comprar un pis i opten pel lloguer. I de l’altra, les dificultats d’accés als crèdits també acaben limitant les operacions de compra/venda. “Paradoxalment, molts habitatges estan buits, al mateix moment que tants no hi poden accedir. I l’habitatge protegit ha deixat de tenir sortida, en molts llocs, en equiparar-se gairebé al preu del de règim lliure”, comenta l’arquitecte Josep Maria Dedeu.

Al mateix temps, les empreses del sector alerten que la distribució del parc d’habitatges nous pendent de vendre’s no és homogènia a la comarca i que hi ha poblacions com Montornès o Vilalba Sasserra amb un percentatge d’obres a la venda força més elevats.

També indiquen les diferències entre les promocions situades als centres urbans de Granollers, Mollet o altres poblacions importants i les que estan situades en àrees més perifèriques.

EN UNA BONA POSICIÓ DE SORTIDA

“El mercat no és ruc. Hi ha un bon nombre de promocions ben situades que quan el mercat reaccioni aniran sortint”, assegura el president del Gremi de Constructors, Antoni Gené. A banda, recorda que també ajudarà el fet que el Vallès Oriental és “una zona ben comunicada” i un “punt d’expansió” de la ciutat de Barcelona. Tot i això, per consumir l’estoc d’habitatges “també serà important que els bancs tornin a donar diners”, afegeix Gené, que es mostra convençut que “aquesta zona serà de les primeres que es recuperarà”. Dedeu creu que perquè el mercat reaccioni cal que “els preus es posin a l’abast en funció dels guanys de les famílies”. I també recorda la fórmula del lloguer “com esdevé en els països del nord d’Europa”. “Si continuem amb l’anacrònic model actual i amb la posició que mantenen els operadors del sector, difícilment aquest es despertarà”, afegeix.

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 856 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't