Emotiu homenatge als set veïns de Granollers deportats a camps de concentració nazis

Al llarg del matí, s’ha col·locat plaques commemoratives a la darrera adreça on van viure les víctimes de l’holocaust. La majoria van morir en camps d’extermini nazis


28/01/2018
Granollers

Granollers ha homenatjat aquest diumenge als set veïns de la ciutat que van ser deportats i van estar en camps de concentració nazis durant la segona Guerra Mundial. La majoria, també hi van perdre la vida. Ha estat a través de la iniciativa Stolpersteine -en alemany vol dir pedres que fan ensopegar- que impulsa des de fa 25 anys l’artista Günter Demnig, que ha fet i col·locat les set plaques que, des d’ara, formen part del paisatge urbà de la ciutat.

L’acte ha recordat a Francesc Abelló Gràcia, assassinat el 30 de setembre de 1941 a Hartheim; Pere Giner Castany, alliberat el 5 de maig de 1945 al camp de Mauthausen on va estar-hi cinc anys reclòs; Miquel Jané Bauras, assassinat el 3 de desembre de 1941 a Gusen; Artur Masjuan Reverter, assassinat el 20 de novembre de 1941 també a Gusen; Francesc Mompart León, assassinat el 26 de maig de 1944 a Neuengamme; Josep Pont Antigas, assassinat el 7 de novembre de 1941 a Gusen; i Josep Pibernat Parés, assassinat el 5 de maig de 1942 a Gusen.

Des de les 9 del matí i fins a les 11, s’han anat col·locant les set pedres davant del darrer habitatge conegut on van viure les set víctimes del nazisme. Porten el seu nom i les dates de naixement, deportació i mort i el camp on van estar. En la majoria de casos, hi han participat familiars de les víctimes del nazisme.

Alumnes de l’Escola Municipal de Música Josep Maria Ruera han acompanyat cada acte amb peces que han triat expressament a partir del treball previ que han fet. També hi havia l’alcalde Josep Mayoral, regidors del consistori, Enric Garriga, president de l’Amical Mauthausen; i Plàcid Garcia-Planas, director del Memorial Democràtic.

Més de 65.000 pedres en 21 països

Les Stolpersteine són ja presents a 21 països europeus en una iniciativa que s’ha anat escampant pel territori. Se n’han col·locat més de 65.000. Aquests dies es fan a diverses poblacions catalanes actes similars.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 73 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't