En defensa de la República

Núria Sala, una estudiant de Granollers que ha fet el Batxibac a l’institut Vall del Tenes de Santa Eulàlia, ha agafat protagonisme per un valuós treball en què detalla la història de 47 persones del Vallès Oriental que van estar en camps nazis.

El 9 Nou
11/06/2016

Un treball de recerca fet per la Núria Sala, aluma de Batxibac –la doble titulació de Batxillerat i Bacalaureatc– a l’institut La Vall del Tenes, de Santa Eulàlia, ha posat de relleu la història de gairebé mig centenar de persones del Vallès Oriental que van passar per camps de concentració nazis. El treball, que es va presentar aquest dilluns a la Garriga i que abans s’havia presentat al Centre de Cultura per la Pau de Can Jonch de Granollers, ha estat distingit, per la seva qualitat en la segona edició del Premi en Memòria Democràtica, que atorga el Memorial Democràtic de la Generalitat.

L’estudi dóna a conèixer els noms i cognoms d’un total de 47 persones de la comarca que van ser deportades l’any en què van entrar als camps, els dies que s’hi van estar, la data i l’edat de la mort. Dels 47 deportats, un total de 35 van morir i només 12 van sobreviure. La majoria van ser alliberats al final de la guerra, però un va aconseguir escapar-se. Per municipis de procedència, el grup més nombrós era de Caldes, amb 12 persones. De Granollers n’hi ha sis i de Mollet i Sant Celoni, cinc. El resultat de la recerca ha estat molt ben valorat per alguns historiadors, ja que ha permès aportar algunes dades i noms dels quals es desconeixia el seu pas pels camps, com el cas d’Antonio López, de Mollet. “Per la seva edat i pel mètode d’investigació, demostra una gran maduresa. Ha tingut un bon criteri d’investigació històrica, acotant el terreny al Vallès Oriental. Es pot dir que té ofici i és honrada perquè, en un moment donat, reconeix, amb tota sinceritat, que no disposa de més dades”, explica l’historiador Joan Garriga, que va presentar el seu treball en els actes de Granollers i la Garriga.

En les conclusions, l’autora admet que és un treball que caldrà continuar. Admet que hi ha poca informació sobre les persones perquè una gran part es va destruir durant la guerra i, a vegades, la memòria dels familiars està afectada pel pas del temps. Malgrat això, Núria Sala conclou que els deportats no eren un grup homogeni que van arribar als camps en bloc. Per això, el seu treball “no es basa en l’anàlisi d’un col·lectiu, sinó en la realitat individual i personal de cadascun dels vallesans deportats als camps”. Sobre les característiques d’aquestes persones, remarca que són tots homes, d’edats diverses, però que tenen en comú el seu lligam amb la política. Tot i que són de diferents partits i sense tenir responsabilitats polítiques molt elevades “la seva ideologia és d’esquerres i defensen el sistema republicà”. De fet, “la defensa de la república va ser la raó del seu exili”, diu Núria Sala.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 117 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't