Ensenyament planeja suprimir l’educació primària a El Calderí

Dues escoles públiques més de la comarca semblen condemnades a seguir els passos de l’escola Nicolas Longarón de Mollet que la Generalitat ha decidit tancar progressivament a partir d’aquest curs.

El 9 Nou
19/12/2012

El Departament d’Ensenyament planteja suprimir els cursos de P-3 fins a sisè de primària de l’escola del Calderí, de Caldes, de manera progressiva a partir del curs 2015-2016 i convertir el centre en una Secció d’Ensenyament Secundari (SES), que només ofereixi places d’ESO. La construcció de l’edifici definitiu del Calderí, que ocupa mòduls prefabricats des de la seva obertura l’any 2006 i té més de 270 alumnes, s’inclourà en els pressupostos de l’any vinent del govern català.

Tot i que la proposta del govern en funcions encara no és del tot definitiva, l’alcalde de Caldes, Jordi Solé, va afirmar aquest dijous que “tot indica que el Departament aposta perquè aquest sigui un dels pocs projectes que es puguin començar el 2013”.

Des de la creació del Calderí al barri del Bugarai, l’Ajuntament ha volgut transformar-lo en un institut escola on els alumnes poguessin fer des de preescolar fins a l’educació secundària. De fet, el projecte que van encarregar als arquitectes preveia aquest objectiu. No obstant això, la baixa natalitat de Caldes ha provocat que la Generalitat readapti el pla arquitectònic, eliminant els cursos d’infantil i primària. L’Ajuntament de Caldes no havia previst el que mostren els estudis del Departament sobre la previsió de recursos i que les línies d’El Calderí no arribarien a la ràtio mínima per classe.

La previsió és que l’escola incorpori una secció de secundària i quatre classes de primària que permetran que els nens que es matriculin fins el curs 2014-2015, puguin acabar amb normalitat tot l’itinerari escolar obligatori, des de parvulari fins a quart d’ESO.
L’Ajuntament entén que el canvi de patró respon a una realitat demogràfica, però demanarà al Departament que estudiï fórmules per evitar l’oblit del projecte original i per aconseguir que Caldes tingui una tercera escola pública, donant continuïtat a l’actual model però amb l’afegitó de l’etapa de secundària. El consistori consultarà els plans en els propers dies, però ja sap que el caràcter versàtil del futur edifici permetria ampliar les instal·lacions del col·legi en cas que el nombre de naixements repuntés.

La comunitat educativa d’El Calderí també es mostra preocupada per l’extinció de P-3, tal com explica la regidora d’Educació, Roser Guiteras. La reconversió escolar obligarà a separar els germans, matriculant els petits en una escola diferent a la dels grans. D’altra banda, però, el repartiment de l’alumnat d’ESO suposaria un alleujament del col·lapse que pateix l’únic institut de secundària a Caldes, el Manolo Hugué.

A l’escola Vilamagore, de Sant Pere de Vilamajor, l’equip directiu ha rebut aquesta setmana la confirmació que Ensenyament no obrirà la preinscripció de P-3 per al curs vinent perquè considera que la previsió de la demanda no serà suficient per cobrir les tres línies que tenen les dues escoles públiques del municipi. La Generalitat creu que amb les dues línies de l’escola Torre Roja n’hi haurà prou i que, per tant, no caldrà l’única línia que té el Vilamagore. A més, les aules que quedin lliures al Vilamagore les ocuparan els alumnes de l’institut que hi ha al costat i que fa anys que estan en mòduls prefabricats.

La decisió, tot i que ja s’esperava, no ha caigut gens bé entre les famílies de l’escola, que és un dels pocs centres docents públics que fan servir un model alternatiu d’educació sense llibres de text ni deures i molt basat en la potenciació de l’aprenentatge natural dels nens, amb una intensa relació amb el seu entorn. L’associació Vilamagore Endavant, que reuneix familiars i mestres, ja ha anunciat una intensa campanya per donar a conèixer el model educatiu, que està amenaçat per la decisió de la Generalitat i ha començat una recollida de firmes de persones que donen suport a la seva continuïtat i famílies que han expressat la voluntat d’inscriure els seus fills a l’escola per al proper curs. També han demanat una entrevista amb l’alcalde, Martí Artalejo. L’alcalde, per la seva banda, insisteix que l’Ajuntament no té competències en la matèria. “A ningú li agrada que es tanqui una escola, però la demografia és la que és. Fa anys que està baixant i amb dues línies al poble n’hi haurà prou”, diu, i afegeix que serà una bona notícia que l’institut pugui abandonar els mòduls.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't