Granollers aconsegueix situar-se a la part baixa de Catalunya en consum d’aigua per habitant

Granollers figura entre les ciutats de Catalunya que menys aigua consumeix, uns 105 litres per persona i dia. Ho explica l’alcalde, Josep Mayoral, que aquest dimarts visitava una planta d’aigua regenerada. Actualment, més de la meitat de l’aigua utilitzada per regar no és potable.


El 9 Nou
19/05/2010

Més de la meitat de l’aigua que s’utilitza a Granollers per regar espais verds i netejar carrers ja és de condició no potable. Així ho han explicat aquest dimarts el regidor de Medi Ambient, Albert Camps, i l’alcalde de la ciutat, Josep Mayoral (PSC), durant una visita a una planta d’aigua regenerada de la localitat. De moment ja es disposa d’una xarxa d’uns 7 quilòmetres, que es pretén gairebé doblar, i que es complementa amb l’aigua de conc pous i d’una mina. Mayoral ha recordat que Granollers és una de les ciutats de Catalunya que menys aigua consumeix, uns 105 litres per persona i dia.

Més d’un 50% de l’aigua que s’utilitza per regar espais verds i netejar carrers de Granollers prové de la xarxa no potable de la capital del Vallès Oriental. Aquests 200 metres cúbics diaris es recullen a una planta situada al costat de la llacuna de Can Cabanyes, on arriba l’aigua que ha estat tractada prèviament a la depuradora de Granollers. Des d’allà, aquesta aigua és canalitzada sota terra pel marge dret del Congost.

‘Tots aquests elements creen una xarxa que disposa d’uns set quilòmetres de longitud i que ens permet estalviar un 50% de l’aigua potable que fa uns anys utilitzàvem pel reg de zones verdes i la neteja de carrers’, explica Camps.

Aquesta xarxa, segons el regidor, serà ampliada en futures actuacions fins arribar a gairebé el doble: ‘Estem treballant al sector nord de la ciutat, a la zona del Lledoner, també recuperant l’antiga aigua de captació dels pous d’en Serra, que abans de l’arribada del Ter nodrien la ciutat, i amb els pous que hi ha al voltant de la zona de Roca Umbert. A més, també s’han de tenir en compte la vintena de pous escampats per la ciutat’, ha precisat Camps.

Aquesta instal·lació està dirigida per un sistema de telecontrol i gestió de la xarxa que permet comprovar el funcionament dels equips de bombatge i el nivell i les condicions del cabal que hi circula. Aquest sistema, alhora, emet un senyal que es recull en un ordinador instal·lat al Servei de Medi Ambient i espais Verds, on se’n fa el seguiment.

Pel que fa al cost dels treballs, Camps ha explicat que han tingut un cost d’uns 400.000 euros en un període d’entre 4 i 5 anys que han estat aportats per l’Agència Catalana de l’Aigua i el consistori granollerí: ‘S’ha de tenir en compte que es genera un estalvi per l’aigua potable que es deixa de consumir’, ha destacat el regidor. En aquest sentit, Mayoral ha ressaltat l”aposta’ que ha fet l’ACA per la localitat: ‘Ho fan perquè saben el compromís que tenim amb la gestió de l’aigua. Som una de els ciutats de Catalunya amb el consum més baix d’aigua: entre 104 i 105 litres per persona i dia’. A més, ha declarat que la ciutat podria abastir un terç del seu consum d’aigua amb recursos propis en cas de necessitat.

Lligat amb aquest tractament de l’aigua, Mayoral ha destacat la ‘visió integral’ del tractament de residus que es té a la ciutat, amb actuacions com la depuració d’aigües, la recuperació del Congost, el compostatge de residus i la generació d’electricitat: ‘Poques ciutats com Granollers tenen un complex ambiental de la potència que tenim aquí’, ha assegurat.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 53 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't