Granollers és la ciutat amb el percentatge més gran d’alumnes no universitaris d’altres municipis

Granollers és la ciutat de més de 50.000 habitants que acull un percentatge més gran d’alumnes d’altres municipis en els estudis no universitaris, segons dades de l’Idescat.

El 9 Nou
26/01/2016

En concret, un 28,1% del total de places en ensenyaments no universitaris a la ciutat les ocupen alumnes que vénen de fora, la gran majoria de la mateixa comarca. En nombres absoluts, de les 11.973 places localitzades a Granollers, 3.362 les ocupen estudiants d’altres municipis. D’altra banda, gairebé 1.000 alumnes que viuen a Granollers opten per marxar a estudiar fora de la ciutat, o bé perquè els estudis que volen cursar no els ofereix cap centre de la ciutat o bé perquè tenen millors referències d’altres centres. Girona i Sant Cugat del Vallès també són ciutats que atrauen molts estudiants d’altres localitats i segueixen Granollers en percentatge, un 26,4% i un 26,1%, respectivament.

Una altra de les ciutats vallesanes que ha analitzat l’Idescat és Mollet. En aquest cas, un 20,1% de les places d’estudis no universitaris les ocupen alumnes de fora de la ciutat. O el que és el mateix, 2.103 alumnes de les 10.482 places que té Mollet en estudis no universitaris són de fora de la ciutat.

A l’altre cantó de la balança, hi ha ciutats com Rubí, amb només un 3,8% d’estudiants d’altres municipis, Castelldefels amb un 4,7% i Terrassa amb un 5,8%. Ciutats que concentren molts estudiants residents a la mateixa localitat.

Alba Bueno Rodríguez, de 18 anys, va néixer a Aiguafreda i viu a la Garriga. Va fer la primària a l’escola Giroi i l’ESO i el Batxillerat a l’institut Vil·la Romana. Ara fa el primer curs del cicle formatiu de Grau Superior de Laboratori d’Anàl·lisi i Control de Qualitat a l’Escola Municipal de Treball (EMT) de Granollers. Diu que va escollir aquest centre per proximitat i per referències. “Tenia molt bones referències i l’únic lloc on es feia el cicle era en un institut de Barcelona. Per proximitat geogràfica vaig triar Granollers”. L’Alba es va decidir per aquest cicle pel contingut acadèmic i també per l’experiència de coneguts que l’havien fet. “M’agradaven les assignatures i altres companys me n’havien donat molt bones referències. Alguns ja estan treballant”. Les possibles sortides laborals van ser un altre factor. “Hi ha moltes opcions de trobar feina i si a més m’agrada, vaig pensar: endavant! Puc treballar en laboratoris microbiològics que fan control de qualitat en indústries químiques però també en altres sectors. Hi ha un company que treballa en una fàbrica de cartró. També en depuradores”. Admet, però, que si pogués escollir es decantaria per la indústria química o alimentària.

D’altra banda, Marc Castro Garcia, de 19 anys, viu a Granollers i estudia segon de Batxillerat d’humanitats i ciències socials a l’EMT. “No m’ho vaig pensar, tinc el centre a cinc minuts de casa i tenia bones referències de l’EMT”, explica. Castro vol estudiar Dret a la Universitat Pompeu Fabra i la nota de tall que demanen és molt alta. “Per això també em vaig decantar per aquest centre, perquè són molt exigents i necessito una nota alta a la Selectivitat. Si no, em decantaré per la Universitat de Barcelona”, afegeix.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 474 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't