Granollers fa un pla per aprofitar el biogàs de la planta de compostatge en empreses del polígon Congost

L’Ajuntament de Granollers ultima el projecte CongostNet, que preveu aprofitar el biogàs excedent que actualment genera la planta de compostatge del Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Oriental per transformar-lo en vapor i aigua calenta que puguin ser utilitzats per empreses properes.


El 9 Nou
27/06/2016

El projecte, que preveu una inversió d’uns quatre milions d’euros, busca aconseguir fons europeus per poder començar a materialitzar-se a partir de l’any vinent.

CongostNet està integrat en un projecte més global: EcoCongost, on ja hi ha implicades 15 empreses dels polígons Congost i Jordi Camp, on hi ha indústries de grans dimensions. En aquestes, ja s’hi estan fent avaluacions energètiques per detectar possibles excedents i necessitats d’energia que es puguin afrontar a partir de recursos com els de la planta de compostatge, de la depuradora que gestió el Consorci per a la Defensa de la conca del riu Besòs o dels excedents de les mateixes indústries. Entre les empreses que hi participen hi ha firmes com APC, Coty, Velutex, Reckitt Benckiser o Murtra.

Totes dues iniciatives es van presentar aquest dimecres a la jornada “Taula de treball sobre les xarxes de distribució de calor en zones industrials proveïdes amb calor residual i altres fonts d’energia renovables”, que es va fer al Museu La Tela i que van organitzar l’Ajuntament i el Consorci de Residus del Vallès Oriental, i va reunir una setantena d’experts representants d’empreses de la ciutat, gestores de xarxes de calor, fabricants, administracions com la Diputació i l’Institut Català de l’Energia (Icaen) i altres agents.

ARRENCADA AMB QUATRE EMPRESES

Segons Albert Camps, regidor de Medi Ambient, CongostNet està pensat com un “projecte pilot”. Per això, agafa un àmbit molt més reduït situat a la zona sud del polígon Congost i limitat a quatre empreses de la zona. Camps assegura que el projecte està “molt ben travat” i espera poder obtenir fons europeus per finançar-lo “tot i que hi ha molta competència”. “És un projecte viable i assumible”, afirma el regidor, que apunta la possibilitat de buscar altres fonts de finançament alternatives si no obté el suport comunitari.

L’objectiu d’EcoCongost és aconseguir ser el màxim d’autosuficients reduint la despesa energètica i el consum de combustibles fòssils. “Hi ha empreses que tenen un excedent d’energia i al costat en poden tenir una que té una necessitat. Per què no aprofitem aquesta energia sobrant?”, diu Camps, que aposta per una “simbiosi energètica” que generi “uns beneficis que van més enllà dels econòmics. També creu que més endavant aquesta iniciativa també es podria fer extensiva a les necessitats dels equipaments municipals o d’habitatges particulars.
De moment, l’Ajuntament ja s’ha assegurat la participació en un altre projecte europeu –Thermos– més de caràcter teòric que permetrà “crear una metodologia per a ús residencial i industrial que aporti un mètode per saber trobar excedents i saber on es poden destinar”, explica Camps. “Cal que les empreses tinguin una bona diagnosi dels seus consums i de com poden ser més eficients”.

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 856 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't