Granollers obre la porta a l’ús de colors més vius a les façanes

La carta de colors que s’inclourà en la nova ordenança del paisatge que està redactant l’Ajuntament de Granollers anirà més enllà dels criteris que marca l’actual pla general –on es parla de l’ús general de tonalitats pastel per a les façanes dels edificis– i s’apostarà per “colors més vius”.

El 9 Nou
10/03/2014

Això serà vàlid tant per a les façanes com per a altres elements que en formen part: paravents, fusteria o serralleria, diu el regidor d’Urbanisme, Jordi Terrades (PSC).

Amb l’ordenança de paisatge, l’Ajuntament oferirà “una gamma cromàtica perquè els propietaris puguin acabar les seves façanes en funció dels seus gustos”, afirma Terrades. “No direm de quin color s’ha de pintar la façana”. Amb tot, com a exemple, reconeix que amb una carta de colors aprovada l’Ajuntament hauria tingut més capacitat d’incidir sobre el color de les façanes en actuacions com els blocs que es van construir al solar de l’antiga fàbrica de Can Comas, entre els carrer Sant Jaume i Princesa, i que són d’un to gairebé blanc.

L’Ajuntament va presentar dissabte durant la inauguració de la reforma dels carrers Guayaquil i Príncep de Viana i de la plaça del Peix un exemple d’aplicació de la carta de colors que formarà part de l’ordenança de paisatge que es preveu aprovar al ple en els propers mesos. Estarà en un annex on constaran les recomanacions per aplicar la carta de colors “amb criteris de selecció i harmonització cromàtiques i propostes de combinacions de colors per a diferents tipologies de façanes”, van informar dissabte.

L’ús d’aquests colors es va mostrar als veïns de la zona amb diverses imatges virtuals per als edificis d’aquesta plaça. Darrerament, també s’ha posat a la pràctica en algunes actuacions que s’han fet al centre com la façana d’El Rei dels Caramels, a la Porxada, o de la casa que fa cantonada entre el carrer Sant Roc i la plaça de l’Oli.

L’alcalde, Josep Mayoral, ho entén com un complement a les millores urbanes dels carrers. “Endrecem però també volem embellir donant qualitat a l’espai urbà”. Per al regidor d’Obres i Projectes, Albert Camps, es pot “aconseguir que aquests espais encara siguin millors amb les millores a les façanes i incorporant elements de color”.

Segons Terrades, es planteja un tractament diferent segons siguin zones del centre històric o d’eixample. A més, recorda que la proposta sorgeix de l’anàlisi feta per un equip d’experts que va analitzar el centre històric i que, fins i tot, van fer cales a les façanes d’alguns edificis per determinar quins eren els colors utilitzats a la ciutat fa dècades. En aquest sentit, Gemma Corbera, d’Imagina’t un Granollers amb més color, afirma que es tracta “d’un document molt ben fet però que es dedicava a recollir els colors que s’havien fet servir però nosaltres creiem que cal fer un pas més i veure cap on ens pot portar”. Corbera també es partidària de “poder gestionar excepcions” per a projectes singulars.

SENSE APRIORISMES

Per Jordi Terrades el debat sobre l’ús del color “està obert” i no és “propietat intel·lectual de ningú”. “Hi anem sense apriorismes i amb la ment oberta però algú ha de posar una primera proposta sobre la taula”, diu. També recorda que “no es parla només sobre el color de les façanes, el debat és sobre el paisatge urbà”. L’objectiu del govern local és aconseguir un ampli consens al ple municipal. “Volem que surti amb un ampli acord com hem fet sempre amb els temes urbanístics”.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 499 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't