Granollers penja a internet els documents relacionats amb el bombardeig de 1938

“En nom propi i de l’Ajuntament de Barcelona us envio el més sentit condol amb motiu del bombardejament feixista de què ha estat víctima la població de Granollers i que ha ocasionat tantes víctimes innocents”.


El 9 Nou
17/06/2016

És el contingut del telegrama que Josep Escofet, alcalde accidental de Barcelona, va enviar a l’Ajuntament de Granollers el 31 de maig de 1938 poc després de les 8 del vespre. Aquest és un dels documents relacionats amb l’atac que l’aviació italiana a les ordres de Franco va perpetrar a la ciutat i que, a partir d’ara, es poden consultar al web de l’Arxiu Municipal. Tot el material s’ha digitalitzat, s’ha classificat i s’ha indexat per facilitar-ne la recerca, que es pot fer des de qualsevol ordinador amb connexió a internet. Dijous de la setmana passada a la tarda un acte a Can Jonch va servir per presentar aquesta iniciativa. S’hi pot accedir a través de la web de l’Arxiu Municipal o del Centre de Cultura per la Pau.

L’Arxiu Municipal ha recollit totes les fonts primàries –els documents originals– des de l’1 de juny de 1938 fins al desembre de 1939 on hi ha referències directes al bombardeig de 31 de maig. S’han classificat en diversos grups: actes de ple i de la comissió municipal permanent (31 documents), cartes i telegrames de condol (42), cartes i telegrames sobre ajuts econòmics (32), cartes i telegrames sobre l’estat de les víctimes (50), declaracions d’immobles afectats i objectes trobats (9), documents sobre la junta de defensa passiva (16), projectes i plànols de refugis (7). També hi ha un recull de premsa de l’època amb les notícies publicades entre l’1 de juny de 1938 i el 31 de desembre d’aquell any. A més, s’aporta el document del registre del cementiri municipal amb el nom de les almenys 224 víctimes i una altra llista elaborada a partir d’aquest i de treballs de recerca fets per historiadors com Joan Garriga. La web també enllaça amb les fotografies vinculades amb l’atac de l’aviació italiana i amb les 22 entrevistes que es van fer entre els anys 2009 i 2012 a 23 persones que van viure el bombardeig. En aquest cas, s’accedeix a la fitxa de l’entrevistat –més de la meitat ja són morts– i s’enllaça amb el vídeo complet de cada testimoni, que està penjat a Youtube en un canal propi de l’Arxiu Municipal. Fins ara, aquests vídeos només es podien visionar anant personalment a l’arxiu, situat al carrer Sant Josep.

L’acte de dijous també va servir per presentar una nova fotografia localitzada feta dies després del bombardeig de 1938 a l’entorn de la Porxada. Ha estat cedida per Paco Cruz i s’exposa com a document del mes de l’arxiu.

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 856 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't