Granollers reduirà la població de cotorres amb la retirada de nius

Una empresa especialitzada retirarà els tres o quatre nius més grans de cotorres que s’han detectat a Granollers, tots als cedres que hi ha al carrer Joan Camps i Giró.


El 9 Nou
07/07/2016

Prop d’aquí, a les palmeres de la plaça de la Constitució, a tocar del parc de Ponent, s’ha detectat una segona zona amb nius, tot i que aquests són més petits.

La recerca feta per l’empresa Gestió de Residus i Biodiversitat ha detectat 16 nius actius a la ciutat, tots entre el carrer Joan Camps i la plaça de la Constitució. Hi viuen entre 62 i 70 exemplars adults de cotorra. En aquests dos punts, es considera que s’han creat colònies –en general, poden estar formades per entre 5 i 25 nius– d’aquesta au. Fora d’aquí, s’estima que a Granollers hi pot haver un parell de llocs més amb nius.

La retirada dels nius ha d’impedir que aquests animals puguin criar en el període anual de posta d’ous, que comença just ara. Necessiten els nius per fer-ho i “tarden molt a tornar-los a construir”, explica Jordi Baucells, de l’empresa Gestió de Residus i Biodiversitat. “És l’única espècie de lloro que cria en nius i no en forats. Això genera uns perills però també en facilita la localització i retirada”. El pla per controlar-ne la població es completarà a l’hivern amb la captura d’exemplars adults. A més, es vetllarà perquè no apareguin noves colònies en altres zones de la ciutat.

La cotorra argentina està considerada una espècie invasora. Això obliga els ajuntaments a controlar-ne la població. Per una banda, competeixen amb aus autòctones. A més, també són un perill els nius, que són de grans dimensions i poden arribar a pesar uns 100 quilos, tot i que els que hi ha a Granollers es calcula que en fan uns 40. Aquests poden representar un risc per a les persones si cauen a la via pública. La intervenció també es fa per evitar problemes de salut pública i reduir les molèsties als veïns, sobretot per sorolls.

A Granollers, “està començant a haver-hi colònies incipients”, explica Baucells. Es calcula que aquesta espècie va arribar a la ciutat fa uns cinc o sis anys, quan es van detectar els primers dos o tres nius. Hi hauria arribat a partir de l’expansió territorial des de Barcelona, on la cotorra és una espècie molt estesa. Hi va arribar fa unes tres dècades i hi ha una població formada per diversos milers d’exemplars. “És una espècie amb un comportament invasor i sempre hi ha individus que van a colonitzar nous territoris”, diu Baucells.

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 858 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't