Hisenda contravé la llei local i autoritza Cànoves i Samalús a contractar la recollida de residus

L’Ajuntament de Cànoves i Samalús podrà fer un concurs per contractar el servei de recollida de residus. La nova llei local del PP treu als ajuntaments dels municipis de menys de 20.000 habitants la gestió del servei. Amb tot, una carta del Ministeri d’Hisenda permet a l’Ajuntament fer el concurs.

El 9 Nou
23/04/2014

El Ministeri d’Hisenda i Administracions Públiques ha autoritzat per escrit l’Ajuntament de Cànoves i Samalús a contractar el servei de recollida de residus de manera directa tot i que, segons la llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local (RSAL), que va entrar en vigor el 27 de desembre, el servei s’hauria de prestar a través de la Diputació, com correspon a un municipi de menys de 20.000 habitants. L’explicació del Ministeri és que la Diputació no ha calculat encara quin seria el cost del servei i, per tant, no es pot saber si aquest seria més o menys elevat que el que costarà que ho gestioni l’Ajuntament de forma directa.

L’Ajuntament va rebre l’autorització el dia 7 d’abril, en una carta firmada pel director del gabinet de la Secretaria d’Estat d’Administracions Públiques, Francisco Muñoz. L’alt càrrec responia així a una altra carta que el secretari de l’Ajuntament de Cànoves i Samalús, Francesc Serra, va dirigir al ministre Montoro on advertia de la impossibilitat de complir la RSAL perquè la Diputació no té encara estipulada la fórmula per a la gestió, tramitació i coordinació dels serveis. Ara, el Ministeri d’Hisenda diu que, tot i que l’article 26 de la llei local (RSAL) diu que en els municipis de menys de 20.000 habitants serà la Diputació la que coordini la prestació del servei de recollida de residus ja sigui directament o amb fórmules de gestió compartida, aquest servei el podrà gestionar l’Ajuntament quan acrediti que el pot prestar amb un cost econòmic inferior.

El càlcul del cost del servei s’haurà de fer abans del dia 1 de novembre i tindrà en compte les dades de la liquidació del pressupost i els comptes anuals. A partir d’aquí, la Diputació, amb la conformitat del municipi, proposarà al Ministeri la forma de prestació del servei. Com que aquest cost no es pot calcular encara, es crearia una situació de buit legal que impediria prestar el servei. Per això, en el cas de Cànoves i Samalús, el Ministeri diu que “donada la impossibilitat material que el cost estigui ja calculat i que la prestació del servei de recollida i tractament de residus és un dels serveis mínims obligatoris previstos a la llei de bases de règim local, procedeix la seva prestació pel municipi”.

L’alcalde, José Luis López, diu que la resposta del ministeri d’Hisenda “és una demostració clara del desgavell de la llei local i de la desconeixença del món local que tenen els legisladors. Fan la llei i se l’han de saltar”. López creu que la carta serà un precedent per a altres municipis de tot l’Estat i que darrere del servei de recollida de residus en vindran d’altres, com ensenyament o treball. “Què he de fer si es trenca un vidre de l’escola, però l’Ajuntament no té competències en ensenyament? I què passarà amb les quinze persones del pla d’ocupació local? Amb la llei a la mà no es podria tirar endavant”.

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 856 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't