Hisenda detecta 700 piscines de Bigues i Riells que no pagaven IBI

La Direcció General del Cadastre, del Ministeri d’Hisenda, ha detectat unes 700 piscines en parcel·les privades del terme municipal de Bigues i Riells que no estaven donades d’alta en el padró de l’impost de béns immobles i, per tant, els seus propietaris no tributaven per elles.

El 9 Nou
16/03/2015

Ho ha posat al descobert una regularització que ha posat en marxa el Ministeri i que ha permès descobrir fins a unes 1.500 omissions on també hi ha barbacoes i altres construccions auxiliars. Una de les eines que ha fet servir el cadastre són imatges aèries que després han comparat amb les dades cadastrals de les propietats.

L’alcalde de Bigues i Riells, Joan Vila, matisa que tots aquests elements que no constaven al cadastre no són fraus sinó omissions. “La majoria de la gent, per no dir tothom, no anava al cadastre a inscriure la piscina si no la construïa juntament amb la casa. El Ministeri d’Hisenda, que n’era conscient, està fent aquestes regularitzacions per aquest mateix motiu”, diu Vila.

La regularització cadastral no s’ha fet només al municipi de Bigues i Riells. El ministeri la farà a tots els municipis de l’Estat en un termini de tres anys que va començar l’any passat. De fet, s’està fent en altres pobles del Vallès Oriental, alguns dels quals encara no tenen totes les dades disponibles. A les Franqueses, segons fonts municipals, s’han detectat també més de 500 omissions de construccions de les quals 73 són piscines. Les mateixes fonts asseguren que en la majoria dels casos no hi ha una voluntat de defraudar, sinó una desconeixença dels propietaris o alguna causa que ha impedit que les dades arribessin al cadastre. Quan es fa una reforma o una ampliació d’una propietat i es demana la corresponent llicència d’obres, l’Ajuntament ho ha de transmetre a l’Organisme de Gestió Tributària de la Diputació, que al seu torn ho comunica al cadastre. Si el titular de la propietat no ha demanat la llicència o bé hi ha algun problema en el procediment administratiu, el cadastre no té constància de la modificació en la propietat i, per tant, no pot modificar les dades cadastrals que determinen l’import de l’IBI.

PAGAMENTS RETROACTIUS

Els propietaris de les finques en què el cadastre ha detectat omissions es trobaran amb un increment en el proper rebut de l’IBI en funció de com Hisenda hagi revaloritzat les propietats tenint en compte les reformes o ampliacions no declarades. A més, segons la normativa, la revisió de l’impost s’aplicarà en els darrers quatre exercicis si és que es comprova que les reformes s’han fet abans d’aquest temps. Els propietaris tenen, però, la possibilitat de presentar recurs. El valor cadastral de les finques està determinat pel valor del sòl i el de la construcció i, en aquest darrers cas, entre els factors que es tenen en conte hi ha l’antiguitat i l’existència de terrasses, construccions auxiliars, porxos o instal·lacions esportives, com piscines. A Bigues i Riells molts habitatges són cases fetes en solars d’entre 400 i 1.000 metres quadrats.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 117 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't