Josep Mayoral: “Caldran acords molt amplis per fugir de trencaments”

Josep Mayoral, alcalde de Granollers, afegeix una nova responsabilitat política: és el nou secretari de Política Muncipal del PSC. Malgrat l’augment de feina, deixa clar que la primera prioritat és Granollers. Mayoral parla del seu partit i del que li preocupa més de la ciutat.


El 9 Nou
08/03/2013

Quan el van nomenar, el PSC va decidir desmarcar-se del PSOE per primera vegada en una votació al Congrés. Hi va tenir res a veure vostè?
Tota l’executiva hi va tenir a veure. Va ser una decisió col·legiada i coherent amb el que havíem defensat al programa electoral.

Si la candidata Carme Chacón es desmarca com va fer dimarts, què han de fer?
Reflexionar molt sobre el que està passant al voltant del PSC. Estem en temps complexos i el partit ha d’acabar resituant les seves posicions a partir d’elements de coherència.

Li sembla que el PSOE entendrà mai que els catalans demanen més?
El PSOE ha avançat molt en aquest tema. Estem parlant molt de la votació de dilluns, però jo els convido a llegir altres resolucions que no van prosperar, entre les quals iniciatives de reforma de la Constitució en clau federal. Això el PSOE també ho va aprovar, però els mitjans de comunicació només s’han centrat en un tema. I hi ha més exemples.

Quins?
Per exemple, el que va presentar al voltant de la llei Wert, que era clara i contundent en la defensa dels drets lingüístics de Catalunya. En aquest cas ho conec de primera mà perquè com a secretari d’Educació del PSC, vaig estar-ho treballant amb el grup parlamentari.

Arribarem a l’estat federal que vostès proposen?
A hores d’ara, algú és capaç de dir on arribarem o on no arribarem? Es tracta de parlar amb claredat i precisió i ser capaços de fer debats polítics que vagin més enllà dels 140 caràcters. Han de ser debats que posin més elements i més arguments sobre la taula i que plantegin futurs. Hem de retornar al debat polític.

La votació de dilluns és un inici de trencament del PSC amb el PSOE?
Més que per trencaments, el futur passa per diàlegs. No només amb el conjunt de l’Estat, sinó també a Catalunya. Estic molt més per ponts de diàleg que per fractures. I crec que la ciutadania demana espais de diàleg i de trobada.

I si s’arriba al referèndum abans que a l’estat federal?
El PSC ha defensat que els catalans puguin decidir i, per tant, ha d’explicar bé les seves posicions presentant arguments. Hem de parlar de les persones i del seu futur.

L’ha amoïnat el cas Terrades?
El cas Terrades no existeix. Què és el cas Terrades? En Jordi Terrades va analitzar si hi havia unes connexions específiques en el registre mercantil. Un diputat que està en una comissió d’investigació, com era la del cas Palau, té l’obligació d’investigar per saber coses que estan a l’abast de tothom. No hi ha cas Terrades.

Fins a quin punt li preocupen els casos de corrupció?
Molt! Cal un procés de regeneració de la vida política d’aquest país i calen grans acords en tres àmbits.

Primer…
La sortida de la crisi. Cal un acord nacional per posar sobre la taula elements que ens permetin mirar el futur de manera diferent.

Segon…
Fa referència a l’exercici del dret a decidir i el futur del nostre país. Des d’aquest punt de vista, crec que hem d’anar a buscar acords d’àmplies bases, d’un 70 o 80% que ens permetin definir un futur que fugi de trencaments.

I si el resultat del referèndum és de 51 a 49%?
Veig bé que els ciutadans exerceixin el seu dret a decidir. Però també dic que hi ha d’haver prou intel·ligència política per avançar en amplis fronts que aquest país ja ha tingut en determinats moments. La cultura de l’acord ha d’estar per sobre de la cultura de la ruptura.

No acaba de contestar: i si es queda 49 a 51%?
El que toca ara és posar-nos d’acord en com fem les coses i no dibuixar hipòtesis que ningú no sap si són factibles o no. Jo aposto pel dret a decidir dins dels marcs legals.

I com aconseguir-los?
Els marcs legals s’han d’anar creant. I han de ser marcs homologables a la legislació vigent.

Li quedava explicar el tercer gran acord…
Un gran acord per la regeneració de la política amb una nova llei electoral i una llei de transparència. Hem de trobar fórmules més clares perquè els ciutadans puguin sentir-se més a prop de les persones que els representen.

Manuel Bustos, a qui vostè substitueix al PSC, està imputat. Hauria d’apartar-se del tot?
Hauríem de diferenciar molt clarament entre imputat i inculpat. Un imputat només és una persona que pot anar a explicar-se acompanyat d’un advocat. Ens estem enredant amb les paraules. Hi ha fets i conductes que requereixen fer un pas enrere i altres que no.

I com es diferencien?
Des del punt de vista jurídic, hauria de parlar la gent que hi entén molt més que jo. Però des del punt de vista moral, em sembla que tots ens podem entendre ràpidament.

Tornem a Bustos…
Més enllà del que deia el codi del PSC, Bustos va renunciar a les seves responsabilitats orgàniques i a l’Ajuntament… Hauríem de poder veure quins temes es posen sobre la taula i això encara no ho sabem.

Vostè va renunciar al sou de l’Ajuntament i com a diputat provincial i portaveu del seu grup cobra 5.967 euros bruts al mes. Però el seu contracte amb la Diputació és de dedicació exclusiva. I vostè no s’hi dedica totalment…

Com sempre, ens enredem amb les paraules. El tema és que ningú no pot ser diputat o diputada a la Diputació si no és regidor o regidora o alcalde o alcaldessa. De manera que és evident que el caràcter de dedicació exclusiva es refereix al fet que només pots percebre un sou. I respecte a la feina, tractes contínuament temes de la Diputació.

Quina és a partir d’ara la seva feina com a secretari de Política Municipal del PSC?
En aquests moments, la prioritat és defensar el municipalisme. Estem patint un duríssim atac al món local amb una nova llei de bases de règim local que és d’una regressió extraordinària. Jo vull defensar el món local, la política local i la comunitat local. I la segons cosa és la reflexió i acció per millorar la relació entre ciutadans i electes locals.

Intervindrà en la confecció de les llistes dels pobles?
Les llistes les fan els candidats i les agrupacions locals. Potser sí que s’hi haurà d’intervenir en algun moment o en algun lloc determinat, però la competència és local o comarcal.

No fa gaire anys vostè deia que el seu lloc no era el partit. Ara ha canviat. Per fidelitat a Pere Navarro?
M’ho van proposar i després de donar-hi voltes vaig acceptar. Per la defensa dels ajuntaments com a instruments per desplegar la democràcia. El futur del PSC passa per tornar a enfortir el seu paper en l’administració local.

Està content de l’època Navarro al capdavant del partit?
És una època molt complicada perquè aquesta executiva va assumir la direcció en condicions difícils i després de baixades electorals. I l’itinerari de represa tenia un element clau que eren les primàries, que no es van poder fer perquè es van convocar eleccions anticipades. De manera que la represa de diàleg amb la ciutadania, que era un element central, no es va poder desenvolupar. Queda molta feina per fer.

Van pel bon camí?
Els camins només es fan caminant. I penso que en la mesura que pugui contribuir a trobar sortides als problemes de la gent, jo hi seré. És el meu compromís.

Està convençut que ho podrà compaginar amb l’alcaldia de Granollers?
La meva prioritat política és Granollers. I la responsabilitat al PSC no és feina d’una persona sola. Confio que farem equips competents i, per tant, les dues responsabilitats seran compatibles. Aquest lloc sempre l’ha ocupat un alcalde.

Ja està a la vora dels seixanta. Es veu tota la vida a la política o pensa en els 65 anys per retirar-se?
Penso molt poc en el futur. Penso en el que vindrà en els propers mesos. No he arribat més enllà. Cada cosa quan toqui.

El municipalisme és la solució de la regeneració democràtica d’aquest país?
És una part molt important perquè, tal com va passar als vuitanta, la musculació democràtica de la societat va venir de la feina que es va fer a partir de les polítiques locals.

I la proximitat?
Els alcaldes ho fan cada dia de manera natural i habitual. I saben què passa a la societat, una cosa essencial. El contacte amb la gent és imprescindible.

Quin és el problema més greu del país?
L’atur. Milers de persones que s’ho estan passant molt malament. Per això reclamo un gran acord nacional entre tots els partits per fer front a la crisi econòmica i lluitar contra l’atur. I també en la defensa del municipalisme.

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 890 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't