La baixa demanda fa perdre un grup de P3 a Santa Eulàlia

L’escola Ronçana, de Santa Eulàlia, tindrà el curs vinent un sol grup de P3 en lloc dels dos que té habitualment.


El 9 Nou
23/04/2015

La caiguda de les preinscripcions per al primer curs del segon cicle d’educació infantil ha propiciat la reducció d’un dels dos grups que s’havien ofert inicialment al centre. Ho han confirmat a EL 9 NOU fonts d’aquesta escola. Al conjunt del municipi, les dues escoles han sumat un total de 70 peticions d’alumnes que començaran P3 el curs 2015/2016. Aquests s’agruparan en tres classes i no en quatre com estava previst inicialment. Tot i la reducció d’un grup, encara hi haurà un cert marge per assumir nous alumnes durant el procés de matriculació o quan el curs vinent ja estigui en marxa.

La situació de Santa Eulàlia no és única al Vallès Oriental. Hi ha altres municipis que presenten dades que poden facilitar la reducció d’un grup de P3. Segons les dades recollides per EL 9 NOU i facilitades pels mateixos centres o els ajuntaments, això podria passar en poblacions com les Franqueses (36 peticions menys que el total de places que s’oferien), la Llagosta (35), Santa Maria de Palautordera (35 sol·licituds tenint en compte l’escola La Tordera, que és mancomunada amb Sant Celoni i excloent la Pont Trencat, que és rural), Sant Pere de Vilamajor (25) o Martorelles (24). En aquest darrer cas, eliminar una línia representaria deixar una de les dues escoles del poble sense grup de P3. EL 9 NOU ha contactat amb els serveis territorials del Departament d’Ensenyament al Maresme i al Vallès Oriental, que, per ara, no han volgut concretar possibles ajustos de grups de cara al curs 2015/2016.

Granollers i Mollet també presenten una xifra de preinscripcions inferior a la demanda. Amb tot, la situació és diferent perquè a Granollers els centres públics sí que tenen més demanda que oferta (vegeu gràfic adjunt). La davallada de peticions a la concertada, però, fa que al conjunt de la ciutat la demanda sigui inferior a l’oferta, que en nombre de places es mantenia respecte a les dades d’aquest curs. Això passa tot i la creació d’un nou centre de Primària a partir de la fusió de les escoles Pau Vila i Fàtima. En el cas de Mollet, on Ensenyament ja va decidir obrir el procés amb un grup menys de P3 –a l’escola Montseny per alliberar espais que permetin acollir alumnes del Nicolás Longarón quan hagi de tancar–, la demanda no cobreix l’oferta ni a la pública ni a la concertada.

En canvi, només quatre municipis han tingut una demanda superior a l’oferta inicial de places de P3. Són Lliçà d’Amunt –on s’havia reduït un grup respecte els actuals de P3–, Sant Celoni, Sant Fost i Sant Esteve. En tots, la diferència entre les peticions fetes i les places previstes és molt baixa i, per tant, els centres podran assumir-la sense dificultats amb augments de ràtio en algunes aules de P3.

Tot i que també presenten més peticions que oferta a P3 als municipis de l’Ametlla, Bigues i Riells i Vilanova la situació és diferent als quatre casos anteriors. Aquí, Ensenyament va preveure dos grups –un per a cada centre de Primària– i un tercer –un grup flotant– que s’assignaria a l’escola amb major nombre de peticions. Per tant, en realitat, a cap dels tres municipis la demanda ha superat l’oferta real que hi havia. Segons han explicat fonts dels centres educatius, a l’Ametlla, la segona classe de P3 obrirà a l’escola Els Cingles, tot i que tant aquest centre com el Bertí van rebre 32 peticions de places en el termini de preinscripcions. A Bigues i Riells, l’escola El Colomer serà la que tindrà dos grups. El Turó es quedarà amb una. El Colomer serà el centre que vagi assumint l’arribada de nou alumnat des d’ara i quan el curs 2015/2016 ja estigui en marxa. A Vilanova, l’escola Mestres Munguet-Cortés tindrà dues classes de P3.

Alguns municipis mantenen peticions per sota de l’oferta, tot i que la conselleria ja va decidir reduir un grup per adaptar-la al descens demogràfic detectat al cens. Passa a Cànoves i Samalús, Lliçà de Vall, la Roca, Montornès i Vallromanes (vegeu gràfic). Per la seva banda, la Garriga manté el nombre de grups habitual –vuit– amb només cinc places lliures després del procés de preinscripció.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't