Fa sis anys, el centre va obrir amb un hort, del qual tenen cura tot els alumnes en horari escolar, i en què col·laboren professors, pares i avis. “Quan va engegar l’escola i es va reflexionar sobre el model del centre, vam decidir que no volíem un menjador de càtering. Volíem que els alumnes mengessin com ho fan a casa, i amb productes de la pagesia local, que també s’ha de cuidar”, explica Neus Santiago, coordinadora de la cuina, menjador i hort ecològic de l’AMPA escolar. A l’hivern, a l’hort –de 50 metres quadrats– s’hi poden trobar diverses varietats de cols i escaroles, però quan no fa tant fred l’hort s’omple de tomàquets i una llarga llista de verdura i hortalissa que els alumes aprenen a cultivar, amb l’ajuda dels consells dels seus avis, molts dels quals provenen de la pagesia. “Els nens agafen les hortalisses i les porten al menjador, on demanen plats amb la verdura que han collit. Tenim productes de temporada, així que es fan menús molt variats a partir d’un mateix producte. Quan és temps de carbassa, es menja carbassa a dojo, però en crema, estofat… I les mares ens vénen i ens demanen les receptes que han agradat als seus fills”, explica.
El resultat del projecte és un menjador on el 90% dels productes de l’horta que es mengen són ecològics, procedents de l’hort escolar i de la pagesia de la zona. El 50% dels cereals i la farina que fan servir també són ecològics. Al menjador de l’escola se serveixen 125 menús diaris, i el preu, segons explica Santiago, està al voltant dels 110 euros mensuals, “en la mateixa línia que les escoles del costat”.
{{ comment.text }}