La comarca reclama més diners pel que recapta de la taxa turística

Els municipis del Vallès Oriental que han recaptat per a la Generalitat menys de 6.000 euros d’impostos sobre les estades en establiments turístics –l’anomenada taxa turística– es mostren indignats per les dimensions de la contrapartida econòmica que han rebut aquest 2013.


El 9 Nou
15/09/2014

La quantitat que reben els ajuntaments és aproximadament el 30% del que han recaptat, un percentatge que a molts els sembla insuficient per a una promoció turística de qualitat.

El Consell Comarcal és l’organisme encarregat de gestionar els diners que s’han de retornar als pobles que han recaptat menys de 6.000 euros anuals. En canvi, els consistoris que superen aquest llindar reben la contrapartida directament de la Generalitat, sense necessitat que el Consell Comarcal faci d’intermediari.

Al Vallès Oriental hi ha sis municipis amb prou oferta hotelera per traspassar els 6.000 euros d’ingrés per taxa turística. Són Caldes, la Garriga, Granollers, Mollet, Montmeló i Vilanova. Entre els sis municipis han aconseguit 61.512 euros per destinar a inversions en projectes turístics. És el 30% dels 205.004 euros que van recaptar durant l’any.

Els 38 pobles restants van recaptar per al govern català un total de 25.204 euros, que els ha suposat una devolució de 7.560 euros. D’aquests municipis, 11 no han recaptat ni rebut res. El conseller de Turisme del Consell Comarcal i alcalde de Tagamanent, Ignasi Martínez, lamenta que l’import rebut sigui “insuficient i pobre per fer inversions”. “El problema és que hi ha una fórmula única per distribuir la taxa. El ‘tant aportes, tant reps’, no funciona, hi hauria d’haver excepcions i variables”, reivindica Martínez.

Com a alcalde d’un poble que ha rebut 149 euros de l’impost, Martínez assegura que si l’objectiu és potenciar una marca turística a Catalunya, s’ha d’invertir també en els municipis petits que no estan “tan desenvolupats turísticament com Lloret o Salou”. Des del Consell Comarcal es queixen del fet que els pobles que superen una recaptació de 6.000 euros rebin per a ells sols 10.000 o 20.000 euros, és a dir, més del que acumulen tots els altres pobles junts. “A la nostra comarca tenim un bon vehicle però necessitem benzina”, diu Martínez, que està convençut que el Vallès Oriental és una destinació turística “de primera divisió” però que necessita més recursos. En definitiva, consideren que el repartiment de la taxa turística no és solidari i que s’haurien d’analitzar les necessitats de cada municipi anant més enllà del nombre d’habitants i del nivell de recaptació de cadascun.

“Fins ara, estem vivint de les subvencions de la Diputació i dels ajuntaments”, admet Ignasi Martínez. Tot i així, no llença la tovallola. Aquest setembre tornaran a insistir-li a la directora general de Turisme. “Durant molts anys no s’ha invertit res per part de la Generalitat o l’Estat”. Martínez afirma que amb una quantitat de 200.000 euros estarien satisfets i podrien reforçar projectes com el de la plataforma de comercialització on line, que presentaran aquesta tardor després de dos anys treballant-hi. La Generalitat, però, els ha concedit la meitat del que voldrien, 100.000 euros.

A banda d’apostar per la presència a la xarxa, el Consell Comarcal vol millorar el manteniment dels camins rurals on es practiquen activitats com muntanyisme, trekking o BTT, i les senyalitzacions del Vallès Oriental. “També els empresaris ens demanen que els ajudem a ser més competitius, a promocionar-los”, comenta el conseller. “Però amb aquests 7.000 euros podem fer poca cosa més a part de cobrir despeses bàsiques i invertir el que puguem en la plataforma web”, apunta Martínez.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 105 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't