La comunitat equatoriana passa del segon al cinquè lloc a la comarca

La comunitat equatoriana havia arribat a ser la segona amb més pes entre la població estrangera a la comarca. El 2009, el nombre d’equatorians residents al Vallès Oriental fregava els 5.000.

El 9 Nou
23/03/2016

L’any passat, els registres ja havien baixat fins a 1.317, un descens del 70%. Ara, els equatorians representen el cinquè col·lectiu amb més pes entre la població estrangera a la comarca.

“Quan va arribar la crisi, molta de gent equatoriana que vivia al país va caure en l’atur. En paral·lel, Equador estava començant a créixer, oferia oportunitats i tenia programes per afavorir el retorn”, explica Ángeles Llive, fundadora de l’associació Devotos de la Virgen del Quinche, a Caldes, que ha organitzat diversos actes vinculats a una de les devocions religioses més populars del seu país.

“Quan molts van marxar, l’Equador era un país tercermundista, però la situació ha canviat molt: s’estan fent moltes infraestructures i molts programes educatius. El país està millorant”, opina. També hi van contribuir algunes ajudes del govern, que afavoria que els residents a l’estranger poguessin endur-se les seves pertinences sense sobrecostos. “Sabem que a l’Equador estan molt contents que la gent torni”, assenyala Llive.

No serà el seu cas. “Em sento molt integrada a Catalunya. Quan vaig arribar a Caldes, fa 15 anys, em vaig trobar un poble molt acollidor i hi estic encantada”, manifesta. Sense deixar els orígens, com demostra la vinculació amb l’entitat que vetlla per mantenir una tradició equatoriana, Llive també treballa en algunes organitzacions locals.

El cas dels equatorians és equiparable al d’altres països sud-americans. La comunitat boliviana ja supera l’equatoriana en nombre, amb més de 2.300 integrants, però són gairebé la meitat dels que hi havia el 2009.

De manera més moderada evoluciona la que es manté com a principal comunitat estrangera a la comarca: la marroquina. A aquesta nacionalitat pertany més d’una quarta part dels immigrants residents a la comarca. El segon col·lectiu més nombrós és el senegalès, que representa un 9% del total d’estrangers. El Vallès és una de les zones de Catalunya amb més presència de senegalesos: hi viu el 13% de tots els que hi ha al país. Tant un col·lectiu com l’altre s’estan reduint. De fet, són pocs els col·lectius estrangers que creixen. Entre aquests es troba el xinès (un 27% de creixement en sis anys per situar-se com la sisena comunitat més present a la comarca). També creix el nombre de paquistanesos.

LA PREGUNTA

Creu que la taxa d’alcoholèmia per poder conduir s’hauria de rebaixar?

En aquesta enquesta han votat 292 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't